Sveket mot de gamla

Vad är en gammal människa värd i dagens Sverige? Inte ett ruttet lingon, att döma av den behandling som många äldre människor utsätts för. Gång på gång ser vi rubriker om äldre personer som behandlats illa eller glömts bort av hemtjänsten och legat döda i dagar eller veckor.

Meningen är antagligen att vi ska vänja oss, men jag upprepar: Vad är en gammal människa värd i dagens Sverige?

I Stockholm upprepar sig ett mönster som börjar bli välbekant. Ett äldreboende döms ut, och hyresgästerna tvingas flytta. Boendet totalrenoveras, och migranter flyttar in.

På grund av snedvridna bidragssystem är migranter mer lönsamma för samhället än de gamla människor som har byggt upp Sverige.

Det har hänt på Vasens serviceboende, Vintertullen, på Dianagården och flera andra äldreboenden i Stockholm och kommunerna kring staden. Det händer i hela Sverige. Det senaste fallet är Fristads serviceboende i Bromsten, västra Stockholm, där ett 100-tal gamla människor ska kastas ut med motiveringen att byggnaden är i för dåligt skick för att kunna renoveras till en acceptabel kostnad. De gamla hyresgästerna får inte ens en uppskattad kostnad att själva ta ställning till. Beslutet att de inte har råd fattas över deras huvuden av stadsdelsnämnden.

Fristads servicehus i Spånga, västra Stockholm.

På Stockholms stads egen hemsida beskrivs Fristads servicehus mycket positivt.

”Fristad servicehus är beläget i ett naturskönt villaområde i Bromsten-Spånga. Lägenheterna är ljusa och trevliga med handikappanpassade badrum med dusch. Samtliga lägenheter har balkong och trevlig utsikt mot servicehusets innerträdgårdar eller mot skogen.

Lägenheterna består av ett eller två rum på mellan 43-71 kvadratmeter. Det finns trygghetslarm, balkong, kök och förråd. På Fristad finns en restaurang, affär, frisör samt fotvård samt andra verksamheter som gör att huset blir levande.

I byggnaden finns restaurang med fullständiga rättigheter dit du kan gå och äta eller hämta matlåda om du vill. Du kan även välja att laga din mat själv eller få hjälp med detta av hemtjänsten.”

Ingen av de boende i Fristads servicehus klagar över byggnadens skick. De misstänker att ansvariga tjänstemän och politiker bluffar för att kunna tömma fastigheten och använda den till annat. Det finns heller ingen riktig teknisk analys från kommunens fastighetsbolag Micasa som stöder politikernas och tjänstemännens påståenden om att fastigheten är i dåligt skick.

Allt följer samma mönster som vid tidigare nedläggningar av boenden för äldre: man skyller på byggnaden för att kunna lägga ner boendet.

Ole-Jörgen Persson, moderat ordförande i Spånga-Tensta stadsdelsnämnd, vill kasta ut 100 gamla människor från deras serviceboende.

Ordföranden i Spånga-Tensta stadsdelsnämnd heter Ole-Jörgen Persson. Han är moderat och 46 år. När han valdes i december förra året fick han frågan ”Hur kommer det att märkas att det är en moderat som håller i klubban?”

Ole-Jörgen Persson svarade:

”Mitt mål är att vara lyhörd för alla goda inspel.”

Möjligen gäller den lyhördheten alla goda inspel med undantag för beslut som gäller liv eller död för gamla människor. Lyhördheten lyser i alla fall med sin frånvaro på informationsmötet som leds av Ole-Jörgen Persson och äldreomsorgsansvariga Margareta Ericson. Sådant kan ju ingen vettig politiker som vill klättra uppåt i karriären bry sig om. De gamla ska ändå snart dö och är inga långsiktiga väljare, om man säger så.

Mikael Willgert och Swebb-tv är med på ett informationsmöte där stadsdelsnämnden uppenbart redan har bestämt sig för att utrymma serviceboendet. De boendes oroliga frågor dribblas bort med olika bortförklaringar och undanglidanden.

Mikael Willgert frågar hur mycket kommunen skulle spara om även Fristads serviceboende omvandlas till migrantboende (cirka 45 min in i programmet). Frågan föranleder ett utbrott från Ole-Jörgen Persson, som inte svarar på frågan men utnämner Swebb-tv till ett problem för att de dels är med på möten, dels filmar (vilket inte är förbjudet). Därmed avslöjar Swebb-tv stadsdelsnämndens vilseledande utspel mot gamla sköra människor som riskerar att dö av stress och påfrestningar om de slits upp från en välkänd, trygg miljö.

Swebbtv har bara genom att filma och visa hur de gamla behandlas blivit ett problem för makthavarna. De hade räknat med att köra över de gamla utan motstånd eller insyn.

Vem står på gamla försvarslösa människors sida i dag? Jag påminner om ett talesätt som säger vad det handlar om:

Ett samhälles kulturnivå kan avläsas i det sätt på vilket man behandlar sina svagaste, mest utsatta medborgare. 

 


Stöd Swebbtv på olika sätt:

– Handla i vår butik på https://butik.swebbtv.se

– Skicka dina tips eller förslag på ”inskickade klipp” till info@swebbtv.se

– Texta våra program på svenska eller engelska. Skicka mail om du är intresserad

– Se alla våra program på vår hemsida http://www.swebbtv.se och berätta för andra

– Stödja ekonomiskt på Swish 123 535 86 92 (OBS Nytt), eller bankgiro 147-0558.

Du kan också donera direkt eller som månadsgivare på bankkonto 9235-229 1186 (9235 är clearingnummer).