Drömmen om ett liv i vildmarken

Många drömmer om att vända den så kallade civilisationen ryggen och leva ett enkelt liv långt ute i vildmarken. Ju mer komplicerat samhället blir, desto starkare växer sig drömmen.

Kanadensaren Shawn James, 49, har förverkligat sin dröm. Hans videos om livet i vildmarken har blivit en succé med miljoner tittare.

Han hoppade av ekorrhjulet när han var 44. I de djupa skogarna norr om Toronto köpte han en bit mark. Till låg kostnad har han byggt en liten stockstuga, ensam och enbart med hjälp av handverktyg.

Efter 20 år som affärsman var Shawn James en av dem som drabbades av finanskrisen 2008. Han insåg hur sårbart hans liv var och bestämde sig för att leva enklare, friare och billigare och i så hög grad som möjligt försöka bli självförsörjande. För honom är det inte bara en dröm. Det är en livsfilosofi. Han säger:

”Det är mitt ansvar… jag tror att det är allas ansvar att vara den bästa person var och en av oss kan vara.”

Han säger också: ”Tiden går, oavsett om du arbetar på din dröm eller inte, så du kan lika gärna arbeta på den.”

Hans videos om det enkla livet i vildmarken ses av miljoner tittare över hela världen, människor som i många fall bär på samma dröm som han men inte har möjlighet att förverkliga den. Han bjuder in oss och förverkligar våra drömmar åt oss.

Många ser filmerna som ren meditation. Många tackar honom för att hans filmer ger dem lugn. Shawn James pratar inte mycket i sina videos. Han gör saker. Kameran filmar när han fäller träd, barkar och bilar timmerstockar, bygger, jagar, fiskar och lagar mat över öppen eld eller på en järnkamin, utan gas eller elektricitet. Han gör det som jägar- och samlarfolk har gjort i årtusenden. Skillnaden är att han har tak över huvudet i en liten timmerstuga och filmar allt han gör i sitt vildmarksliv. Det gjorde inte jägar- och samlarfolken, som var nomader.

Det är sådant som händer på YouTube: man hittar saker som man inte visste fanns eller inte visste var intressant. Jag hittade Shawn James’ videos på temat ”My Self Reliance” – och blev fast, som så många andra. Antalet videos närmar sig 400, han postar en ny varje fredag och har efter hand kunnat få inkomster som youtuber via annonser.

Varför är det så härligt att höra sågande, spikande och hammarslag, sprakandet från en eld, snöns knarrande under snöskorna, stormens vinande och ropen från fåglar i de här filmerna? Jag tror att det talar till någonting som finns djupt inom de flesta av oss, någonting som vi känner igen och som gör oss trygga i igenkännandet.

Vildmarksljud är vackra ljud. Jag tror också att filmerna och ljuden talar till det vilda inom oss, de delar av oss själva som är intakta och opåverkade av civilisation och socialisering, kanske omedvetna. Om vi förlorar kontakten med naturen förlorar vi också en dimension av oss själva.

Shawn James levde i en stad i Ontario i östra Kanada (cirka 13,5 miljoner invånare) – men hade en dröm ända sedan tonåren: att leva i naturen, bli skuldfri och självförsörjande. Han ville bort från civilisationen och arbetet som anställd och få ner sina levnadsomkostnader så nära noll som möjligt.

I februari 2017 fattade han sitt beslut och sade upp sig på jobbet, hans fru hittade marken i Almaguin Highlands, väster om Algonquin Park i Ontario, och i april 2017 började han gräva grunden och bygga en liten stockstuga, långt från människors boningar. Marken kostade 50 000 Kanadadollar (cirka 365 000 SEK. En Kanadadollar är värd cirka 7:30 i svenska kronor).

Författaren Henry David Thoreau (1817-1862).

Ingenting är nytt under solen, och Shawn James följer exemplet från den amerikanske författaren, naturvetaren och filosofen Henry David Thoreau (1817-1862). Han var civilisationskritiker, skattemotståndare, djurvän och vegetarian och drevs av en längtan bort från civilisationen, som han fann konstlad och stressande. I drygt två år levde han i en enkel stuga vid tjärnen Walden Pond, belägen nära Concord, Massachusetts. Under den tiden var han helt självförsörjande och levde av den mat han själv utvann ur naturen.

Sina erfarenheter beskrev han i en bok som först publicerades 1854 med titeln ”Walden” och som har blivit stilbildande för mängder av naturdyrkare och förespråkare av ekologiskt leverne. Den första svenska utgåvan, med titeln ”Skogsliv vid Walden”, kom 1924 i översättning av Frans G. Bengtsson.

Thoreau kritiserade den dåtida moderna västerländska kulturens konsumtion och materialistiska förhållningssätt och propagerade för en enklare livsstil för att människan skulle få mer tid att fokusera på det som var viktigt. I dagens politiska klimat hade han sannolikt varit en hyllad profet.

Men där Henry David Thoreau’s skogsliv i Massachusetts var ett slags poetiskt experiment är Shawn James’ liv i Kanadas vildmark praktiskt och handfast. Han arbetar hårdare än någonsin tidigare i livet – men åt sig själv, och han bestämmer själv när och hur mycket han ska arbeta. Det är frihet.

Stugan ser ut att vara obetydligt större än en friggebod, det vill säga tio kvadratmeter. Möblerna består i stort sett av en väggfast sittbänk och ett grovt snickrat bord. Han bygger så småningom ett loft, en veranda, ett utomhuskök, en bastu, ett vedskjul och planerar att bygga en verkstad för att kunna tillverka fler av sina verktyg och kanske skor och kläder själv.

Ensam med Cali, en Golden Retrievertik, fäller han träden, släpar dem till byggplatsen, barkar dem, fogar stock till stock och drevar  med mossa och lera mellan stockarna för att göra väggarna så täta som möjligt. I den här delen av Kanada kan temperaturen vintertid krypa ned till 20-30 minusgrader eller mer. Sommartid kan det bli mer än 30 plus, och svärmar av blodtörstiga insekter är en plåga. Ormar är inte heller roliga att umgås med.

För den som lever i naturen blir väder och vind något mer än termer i väderleksrapporten. Vädret avgör hur livet ska gestalta sig just den här dagen. Storm eller regn? Hur många minusgrader?

Naturbilderna, tagna på nära håll eller från en drönare, är fantastiska. Vildmarken kommer nära för oss som av olika anledningar inte kan ta oss dit. Plötsligt befinner vi oss bland lekande rävungar, simmande älgar, brunbjörnar och vargar.

Här berättar Shawn James om hur han tekniskt bär sig åt när han filmar och vilken kamerautrustning han har. Han diskuterar kameror med Mark Raycroft, rutinerad vildmarksfotograf som filmat mycket i Alaska.

Tittarna är hänförda och berättar ofta rakt och öppet i kommentarer om sina egna upplevelser och liv. Några exempel:

”Min familj tror att jag har förlorat förståndet när jag tittar på dina tvåtimmarsvideos där du inte säger någonting. Jag svarar dem att om en stillbild säger mer än tusen ord, då kan en tyst video säga ännu mer.”

”Dina videos får mig att förstå mer om meningen med FRIHET.”

”Har just hittat dig. Älskar ditt format, inget eller lite prat, vackra naturbilder och ljud. Jag förlorade också allt 2008. Jag var 51 år. Ändrade mitt liv. Jag planerar att bygga en liten stuga. Du är min inspiration, tack! Jag lär mig så mycket av dina videos.”

”Du gör mer än lär människor. Du ger dem hopp också, tror jag.”

”Människor som du återupprättar min tro på mänskligheten. Gud välsigne dig och din familj!”

”Du slår huvudet på spiken. Jag är 54 år och avslutar min 22-åriga affärsverksamhet i slutet av det här året. Jag har fyra tonåringar som snart börjar i college. Jag har köpt för många hus och slösat pengar på bilar, båtar och så vidare, har sökt lycka genom ägodelar.

Nu har jag ytterst lite sparat och vill leva ett enklare och mer meningsfullt liv, men min fru (som jag älskar av hela mitt hjärta) delar inte samma vision. Jag är fångad i min egen fälla. Hur skaffar man sig en liten stuga i skogen?”

”Somliga tittar på Dr Phil. Jag tittar på Shawn James.”

I avsaknad av elektricitet använder Shawn James batterier som han laddar och återanvänder. Filmerna laddar han upp en gång i veckan på Starbucks, dygnet runt-öppet kafé i närmaste stad.

Shawn James har också en websida. Där kan man hitta alla hans videos. Här är de senaste. Vintern kom extremt tidigt i år. Men stockstugan står pall, och brasan sprakar i järnkaminen och ger värme. Röken vindlar sig upp genom skorstenen och visar att här bor en människa.

P S Jag lever själv en bra bit från civilisationen, om än inte i lika utpräglad vildmark som Shawn James, och jag kan försäkra att det är allt annat än glamouröst att ha flera mil till mataffären och ännu fler mil till all annan service. Shawn James påstår heller ingen annat. Livet i glesbygd är ofta tungt och svårt, och man behöver vara någorlunda frisk och stark för att orka med det. Orka skotta snö, till exempel.

Insnöad i glesbygden och långt till grannar och service. Inte roligt.

Men även om man inte själv timrar hus eller orkar det som Shawn James orkar, och även om man ofta förbannar mörkret när inte en enda lampa lyser upp vägen och man lever som i en kolsäck, finns belöningarna också där: tystnaden. Lugnet. Ostördheten. Djurlivet. Fåglarna. Doften av barrskog och mossa.

Friheten att kunna tänka sina tankar till slut.

Känslan av att vara nära alltings källa och existensens mening.


Uppskattade du den här artikeln? Sätter du värde på fri och oberoende journalistik? Jag skriver och gör podcasts om ämnen som gammelmedia inte tar upp.

Ditt stöd behövs för att jag ska kunna fortsätta mitt arbete. Jag är tacksam om du vill stödja det jag gör genom en donation, stor eller liten. Du kan donera på olika sätt:

Swish 073 594 52 69

Bankgiro 111-9072

Från utlandet: IBAN-nummer SE 89 9020 0000 0902 4239 4290

Swift-BIC-kod ELLFSESS

Varmt tack för din gåva!