”Regeringens ansvar att informera om strålning – en utbyggnad av 5G-nätet måste stoppas”

Media informerar inte om hälsoriskerna med femte generationens trådlösa teknik. Det är bokstavligen dödstyst i frågan. De är enbart upptagna av konkurrensspelet mellan telekomföretagen och, när de ids någon gång emellanåt, någon teknisk detalj.

”Statskassan får inkomster via telekomindustrin. Därför mörkar regeringens myndigheter riskerna” skriver Märta Tollet Sjölund.

Om det ska bli någon debatt om 5G hänger det på oss vanliga medborgare. Jag återger här en dagsfärsk insändare i Allehanda, skriven av 80-åriga Märta Tollet Sjölund i Älandsbro, Härnösands kommun.

”Med anledning av Kristina Nilssons (S) krönika ”Omtvistat mobilförbud i skolan”, publicerad 11/2.

Nu talas det mycket om vad skärmtid gör med oss, men inget om hälsoriskerna med strålningen från den trådlösa tekniken.

Undertecknad vill påpeka att januariöverenskommelsens beslut att förbjuda mobiler i skolan har missat något väsentligt. Förbudet gäller bara i klassrummet och inte ens alltid.

Förbudet måste gälla hela skoldagen och all trådlös teknik. Gör det inte det, kommer studieresultaten inte att bli bättre, bara sämre, speciellt om 5G-nätet byggs ut, vilket regeringen planerar att göra.

Det finns inga seriösa vetenskapliga rapporter som visar att den trådlösa tekniken är riskfri, bara avsiktlig fuskforskning (icke-vetenskap), betald av industrin för att vilseleda och ge den stora inkomster.

Statskassan får inkomster via telekomindustrin. Därför mörkar regeringens myndigheter riskerna, men det kommer att kosta mycket i framtiden, på grund av starkt ökad sjuklighet.

Barnen drabbas värst. Elöverkänsliga barn kan inte gå i en strålande skola. Det finns massor av vetenskapliga rapporter som visar risker redan vid mycket lägre strålning än den vi utsätts för hela tiden numera. Och det har varit känt i decennier. Sömn-, koncentrations- och inlärningssvårigheter hör till riskerna. Minnes- och tankeförmåga minskar.

Strålningen är bevisligen cancerframkallande, till exempel hjärn- och sköldkörteltumörer, prostatacancer, med mera. Elöverkänslighet, adhd och alzheimers likaså. Barns hjärnor och andra organ är under utveckling. Den störs av den trådlösa tekniken. De skadorna går inte att rätta till.

Det är regeringens ansvar att informera folket och vidta åtgärder för att minska strålningen, så som FN och EU krävt, men regeringen gör tvärtom. Vad gör ni i riksdagen åt det?

Stoppa utbyggnaden av 5G-nätet. Det strålar ännu mer och läggs till den redan skyhöga bestrålningen av oss alla. Dessutom strider utbyggnaden mot regeringsformen första kapitlet, andra paragrafen, som är en grundlag och mot miljöbalkens andra kapitel, tionde paragrafen.

Regeringen skall verka för goda förutsättningar för hälsa samt främja en hållbar utveckling som leder till god miljö för nuvarande och kommande generationer. 5G kan inte vara förenlig med regeringsformens krav och intentioner.”

Källor: Strålskyddsstiftelsen och Vågbrytaren

Märta Tollet Sjölund

9 reaktioner till “”Regeringens ansvar att informera om strålning – en utbyggnad av 5G-nätet måste stoppas”

 1. Hej Julia och alla här.
  Jag läste nyss en dagsfärsk artikel på Nya Dagbladet kring detta ‘5G’ etablerande, så här är både länk och saxande från artikeln.

  Vid en utfrågning i den amerikanska senaten nyligen ställde senator Richard Blumenthal frågor om forskning om 5G:s säkerhet till representanter för telekomindustrin. Svaret han fick var att det saknas forskning om 5G:s hälsopåverkan som kan visa att 5G är säkert. Industrin har inte heller tagit något initiativ för att sådan forskning ska komma till stånd. Blumenthal konstaterade att man alltså famlar i blindo här det gäller säkerheten för människors hälsa.

  Vid hearingen i senaten ställde Blumenthal frågan till telekomindustrirepresentanterna om de hade finansierat oberoende forskning som visar att 5G är säkert mot bakgrund av att 5G-antenner kommer att placeras närmare marken, nära människors hem, skolor och arbetsplatser:

  –Jag anser att det amerikanska folket förtjänar att få veta vilka hälsoeffekterna är, inte att man ska försöka förutsäga vad forskningen framledes kan komma att visa och de förtjänar också att det sker ett åtagande att genomföra forskning om de frågetecken som föreligger,sade Blumenthal.

  – Så min fråga till er är: Hur mycket pengar har industrin lagt på att stödja oberoende forskning – jag betonar oberoende – forskning? Pågår det oberoende forskning? Har någon forskning fått fram slutresultat? Var kan allmänheten hitta den? Och vi talar om forskning om biologiska effekter av denna teknik, fortsatte han.

  Svaret från industrins representanter var att det enligt vad de känner till inte någon sådan forskning, och de har inte heller tagit initiativ till att sådan oberoende forskning genomförs. De förlitar sig på vad myndigheterna och vad forskarna säger, hävdade representanten från CTIA, telekombolagens lobbyorganisation.

  Blumenthal konstaterade inte finns eller pågår någon forskning och att man famlar i blindo när det gäller säkerhet för människors hälsa av 5G:s strålning.

  Länkar:

  https://nyadagbladet.se/halsa/senatorn-ingen-forskning-visar-att-5g-ar-sakert/

  https://www.stralskyddsstiftelsen.se/2019/02/usa-senat-ingen-forskning-visar-5g-ofarligt/

  Hälsning peerpede.

  Gillad av 1 person

 2. Tack Julia. Vet inte om jag ska säga att det blir nästan komiskt. För ämnet är mera pestsmittat än invandringen. Man vågar inte diskutera det.

  Jag känner lite likadant – är jag framtidsfientlig och en bakåtsträvare? När det är så enkelt som vår överlevnad. Ämnet kommer inte upp på gammelmedia, och då existerar det inte för den vanliga människan. De yngre är så hjärntvättade och kan inte tänka själva, de överlever inte utan sin fingerpullar-telefon. Så då kan man inte stoppa utvecklingen.

  Jag ser ingen framtid i det moderna Sverige. Med nostalgi ser jag tillbaks på min barndom och därifrån framåt tills den förbannade mobilen kom. Man klarade sig jävligt bra utan telefon, det hette ansvar och planering. Kommer ihåg när första mobilerna kom till gasol-tankbilarna, när cheferna och planerarna kunde nå en hela tiden. Då började dumheten med stress.

  Gillad av 1 person

Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet. Håll en hyfsad ton så bidrar du till bloggens kvalitet.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s