Politiker bryter mot lagen för att tvinga på Umeåborna 5G

Umeå är Sveriges första experimentkommun för 5G, femte generationen trådlös teknik. Den trojka av politiska beslutsfattare och tjänstemän som tvingar Umeåborna att vara försökskaniner för den oprövade tekniken begår lagbrott för att genomdriva 5G-experimentet och kör över kommunens egen miljö- och hälsoskyddsförvaltning.

De ansvariga för beslutet att göra Umeås befolkning till försökskaniner för den oprövade 5G-tekniken. Från vänster: Anders Sylvan, direktör Västerbottens läns landsting, Mats Berggren, VD Umeå Energi UmeNet, Hans Lindberg, kommunalråd (s) Umeå kommun, Katrine Riklund, prorektor Umeå universitet, professor och överläkare vid Umeås universitetssjukhus, Robert Winroth, innovationslandstingsråd (mp) och ordförande Umeå 5G, Anders Kjellander, VD Umeå Science Park, och Peter Juneblad, näringslivschef Umeå kommun.

Aktörerna i 5G-projektet har inte en aning om vad de gör. Det finns ingen forskning som visar att 5G inte skadar människors hälsa. Experimentet bör läggas ner omedelbart.

Se min tidigare artikel om det huvudlösa Umeåexperimentet

Umeå har under testperioden 2018/2019 fått tillgång till 200 MHz i 3,5 GHz-bandet från statliga Post- och telestyrelsen. Experimentet tvingas på Umeåborna utan att de tillfrågas och utan att de får information om vad projektet innebär. Sanningen är att beslutsfattarna inte själva har en aning om vad de utsätter Umeåborna för.

En ung Youtuber, Sanjin Dumisic, (se hans två videos längre ner) ställde frågor om 5G-experimentet. Han började med Miljö- och hälsoskyddsnämnden i Umeå och fick det överraskande svaret att de inte är involverade i experimentet.

Den nämnd och förvaltning som enligt lag ansvarar för tillsyn av Umeåbornas hälsa och miljö är alltså exkluderade från det största experiment med människors hälsa som någonsin har begåtts i en svensk stad. Det är sensationellt.

Statliga Strålsäkerhetsmyndigheten uppger på sin hemsida att 5G är att betrakta som miljöfarlig verksamhet enligt miljöbalken. Trots det krävs varken tillstånd eller anmälan för 5G enligt strålskyddslagen (2018:396).

Det är bara att köra igång, och det är exakt vad ett knippe lokal- och regionalpolitiker har gjort i Umeå tillsammans med telekomindustrin, som räknar med att kamma hem betydande vinster på att utnyttja Umeåborna som försökskaniner.

Robert Winroth, miljöpartistiskt innovationslandstingsråd i Västerbottens läns landsting som bryter mot lagen för att till varje pris genomföra experimentet 5G.

Miljöbalkens allmänna hänsynsregler och krav på egenkontroll och aktsamhet gäller, uppger Strålsäkerhetsmyndigheten, men ansvariga politiker ger alltså fullkomligt tusan i det och utestänger kommunens egna tjänstemän och ledamöter i Miljö- och hälsoskyddsnämnden från att utföra sitt lagstadgade uppdrag.

Det innebär att Umeås politiska 5G-trojka dels begår lagbrott, dels tvingar kommunens cirka 127 000 invånare att vara försökskaniner för ett oetiskt och ovetenskapligt experiment.

Bland annat ska Umeås universitetssjukhus utrustas med 5G. Det innebär icke utforskade risker för människor som redan är sjuka, för foster, gravida kvinnor, nyfödda barn och sköra äldre patienter.

På Strålsäkerhetsmyndighetens hemsida står uttryckligen:

”Det är kommunerna som utövar den operativa tillsynen enligt miljöbalken.”

Det vill säga: den operativa tillsynen ska utövas av den Miljö- och hälsoskyddsnämnd som i Umeå har blivit överkörd som remiss- och tillsynsinstans för 5G-experimentet.

För att få bekräftat att det förhåller sig så har jag i dag mailat några frågor till nämndsekreteraren och koordinatorn inom miljö och hälsa i Umeå, Ulla Aronsson.

1. På vilket sätt är Miljö- och hälsoskyddsnämnden samt förvaltningen involverade i projektet med Umeå som experimentstad för 5G?

2. Om nämnd och förvaltning inte är involverade i projektet, vad är orsaken till det?

3. Vilka vetenskapliga undersökningar har du kännedom om och som ligger till grund för projektet?

Jag fick ett snabbt svar från Ulla Aronsson:

 1. Miljö- och hälsoskyddsnämnden är inte involverad, inte heller tjänstepersonerna på Miljö- och hälsoskydd.
 2. Vet inte. Den frågan bör ställas till dem som är ansvariga/delansvariga för projektet.
 3. Inga.

Med vänlig hälsning,

Ulla Aronsson

Ulla Aronsson tillägger att svaret på fråga 3 gäller henne själv och att det kan finnas andra personer på Miljö- och hälsoskydd som har mer kunskaper om 5G trots att de inte är involverade i projektet.

Detta är sensationellt och visar att det Umeåborna utsätts för inte är något annat än politisk lekstuga med stora risker för folkhälsan.

Ansvarslösa politiska aktörer och tjänstemän genomför tillsammans med telekomindustrin ett projekt helt utan vetenskaplig förankring och på en oinformerad befolknings bekostnad. Enbart den omständigheten bör innebära att 5G-experimentet i Umeå läggs ner omedelbart.

Det här blogginlägget började som en utläggning av Sanjin Dumisics båda videos. Under arbetets gång har det visat sig att det som pågår i Umeå under namnet Umeå5G är en praktfull kommunal skandal, där en liten självutnämnd klick bryter mot lagen, kör över demokratin och förbigår sin egen facknämnd och förvaltning.

Och Sanjin Dumisic? Han fortsatte skriva brev, nu till Umeås politiker, i första hand innovationslandstingsrådet och ordföranden i Umeå 5G, miljöpartisten Robert Winroth. Han frågade om vilken forskning experimentet bygger på, och på vilket sätt Umeåborna går säkra för skadliga effekter på sin hälsa. Efter två veckor fick han ett klipp- och klistra-svar från Robert Winroth, ihopklippt från Umeå 5G:s hemsida.

Jag lägger ut två videos med Sanjin Dumisic. Han är en vanlig medborgare som ställer de frågor alla borde ställa sig när politiker tvingar på befolkningen en oprövad teknik som de själva inte vet någonting om. Alla borde göra som han:

Ställ frågor!

Och kräv svar!

 

 

18 reaktioner till “Politiker bryter mot lagen för att tvinga på Umeåborna 5G

 1. Politiker och tjänstemän bryter alltså mot lagen när Miljö- och hälsovårdsnämnden inte är involverade
  i projektet och inte har möjlighet att utöva sin lagstadgade rätt till operativ tillsyn.

  Denna rätt betyder alltså i själva verket ingenting och politiker och tjänstemän kan köra över nämnden?

  Man kunde ju tycka att Miljö- och hälsovårdsnämnden tar strid för sin lagstadgade rätt (att man har operativ tillsyn och man kan inte utestängas från projektet).

  Måste nämnden först få grönt ljus från politikerna för att överhuvudtaget kunna vara med i projektet
  trots att man har en lagstadgad rätt till den operativa tillsynen?

  I så fall fungerar den kommunala demokratin illa.

  Man skulle ju tycka att nämnden här agerar självständigt och utövar sin lagstadgade rätt stället för att vänta på grönt ljus från politiker och tjänstemän.

  Gilla

 2. Strålning överhuvudtaget skulle behöva mycket mera undersökningar. För tjugo år sedan Stig jag med en man som kunde hitta vatten med slagruta. Jag har väl trott så där på det. Men i vilket fall som helst stod vi på våningen ovanför ett ställverk ett lågspänningsställverk.

  ”Titta här ska du se.”

  Han gick och hämtade en klyka gjord av koppartråd, gjord som ett T. Så han la den i tumvecken och sen ställde han sig mitt över ställverket. Den började rotera i händerna på honom, det var ganska tjockt lindad koppartråd.

  Sen gav han den till mig. Den hängde bara rakt ner. Ändå är jag ganska elkänslig.

  Men ibland så känns det som att det gör inget om folk dör av sjukdomar i I-länderna. Man får inte skydda sina egna, utan i döden ska vi gå för att rädda andra. Det är ju globalister som styr politiker och journalister som styr det här.

  Gilla

 3. Ja men det är ju precis så våra ansvariga politiker på riksnivå också agerar! Skiter i lagar och förordningar och det som förr i tiden kallades demokrati, för att kunna roffa åt sig makt och positioner för egen del. (Nu har man definierat om ordet demokrati till att betyda sossestyre).

  Jag tänker bland annat på hur man har struntat i de bestämmelser i grundlagen om konsekvensutredning innan man börjar massimportera vilt främmande individer från fullständigt väsensskilda kulturer och inbillar sig att dessa ska kunna integreras i vårt samhälle.

  En annan sak, hur kan det vara tillåtet att ‘smyga’ igenom för samhället ytterst avgörande beslut i riksdagen utan att fråga väljarna eller ens debattera innan beslut. Det gäller FN:s Global Compact senast och Lissabonfördraget för länge sedan.

  Det verkar som vi skulle behöva en ny konstitution här i Sverige med en förvaltningsdomstol, beslutande folkomröstningar, tjänstemannaansvar etcetera. Men innan det händer hinner vi förmodligen gå under ett antal gånger…

  Gilla

 4. Det är inte Miljö- och hälsoskyddsnämnden som fråntar eller frånsäger sig något. De har inte involverats i den planering som en grupp på sju personer (politiker och tjänstemän, se min artikel) gör för att genomdriva 5G-experimentet i Umeå.

  Ingen i denna grupp har visat att de har kunskap om eller tar ansvar för projektets hälsoeffekter. Vad som händer om projektet drivs igenom och visar sig få negativa effekter på befolkningens hälsa återstår att se. Men då är det ju för sent.

  Gilla

 5. Vi måste övertyga ”köttberget” att ”eliten” är på väg åt fel håll istället för att jaga 15-åringar. Gamlingarna har resurser, trots snåla pensioner, och inte minst rösträtt. Heureka!

  Gilla

 6. Det gäller alltså att hitta en skolkande 15-åring, som har en PR-byrå bakom sig att bereda väg för henne … Men ingen profithungrig PR-byrå lär se detta som affärsklipp utan snarare tvärtom: en twittrande tonåring som kan visas upp utan hjärnskador … ännu.

  Sedan har jag funderat över hur de onämnbara som med guldskrammel drar i alla livsfarliga trådar själva tänkt skydda sig och sina ättlingar. Är de redan så hjärnskadade att de tror sig vara odödliga gudar?

  Gillad av 2 personer

 7. Ordet politikER är ett laglöst kollektiv UTAN personligt ansvar och risk, för att i EN svensk domstol bli bötfälld för ELEKTRICITET med säkerhetsbrist i nutid, nära framtid och rum, mot EN drabbad unionsmedborgare med RÄTT utvecklad och ägd ENskild mental kunskap att i nutid och mentala rum FÖRSTÅ när, var och varför.

  Lärstad 25 februari 2019
  Namn eller namnteckning av det rättssubjekt som i rum och tid kvalitetssäkrat nytta, ansvar och risk i nutid, nära framtid och rum i producerat resultat (budskap) ovan

  Gilla

 8. Julia, du är för gammal och för erfaren för att få genomslag i media.
  Skall det hända något politiskt behöver du finna en twittrande tjej utan kunskaper i frågan och förmå media att visa upp henne tillsammans med med några kändisar.
  Politiker reagerar numera inte på fakta utan på känslor.

  Gillad av 1 person

Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet. Håll en hyfsad ton så bidrar du till bloggens kvalitet.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s