Senaste nytt från vildmarken, I

För en vecka sedan skrev jag ett blogginlägg med rubriken ”Drömmen om ett liv i vildmarken”. Jag presenterade  någonting som hade gripit tag i mig personligen, som jag trodde också skulle intressera mina läsare: berättelsen om en man som har vänt civilisationen ryggen och byggt sig en liten stockstuga långt ute i skogen. Där lever han ett enkelt liv i frihet och till låga kostnader.

Läsarsiffrorna på inlägget är höga. De tyder på att många har samma dröm. Därför kommer jag, så länge som läsarna visar intresse, att varje vecka publicera en ny video på temat ”Senaste nytt från vildmarken”.

Shawn James heter mannen som har hoppat av ekorrhjulet, lämnat sitt stadsliv i en stad i Ontario, Kanada, bakom sig och nu lever ett enkelt liv i samklang med naturen.

Ensam och med enkla handverktyg har han byggt sig en liten stockstuga i vildmarksområdet Almaguin Highlands. I så stor utsträckning som möjligt lever han på jakt, fiske, svamp och bär och lagar mat över öppen eld eller på en järnkamin. Målet är att vara helt fri och självförsörjande, utan lån. Efter 20 år som affärsman (han sa upp sig när han var 44) arbetar han hårdare än någonsin men bestämmer själv när och hur mycket han ska arbeta.

Shawn James har hittills producerat närmare 400 videos på temat ”My Self Reliance”. Du kan hitta alla hans tidigare videos här. Han postar en ny varje fredag, och jag kommer att publicera dem här på min blogg.

När jag skrev om Shawn James’ videos ställde jag den retoriska frågan ”Varför är det så härligt att höra sågande, spikande och hammarslag, sprakandet från en eld, snöns knarrande under snöskorna, stormens vinande och ropen från fåglar i de här filmerna?”

Jo, jag tror att det talar till någonting som finns djupt inom de flesta av oss, något ursprungligt som vi känner igen och som gör oss trygga i igenkännandet. Jag tror också att filmerna och ljuden talar till det vilda inom oss, de delar av oss själva som är intakta och opåverkade av civilisation och socialisering, kanske omedvetna.

Om vi förlorar kontakten med naturen förlorar vi också en dimension av oss själva. Att leva utan drömmar är att leva i verklig fattigdom.

Så håll till godo, kära läsare!  Njut av ljud och bilder och hämta inspiration från en vildmarkstillvaro i Kanada – som lika gärna kunde vara Sverige, Norge eller Finland eller något annat land med stora skogar, och en alltmer outhärdlig civilisation som allt fler vill fly från.

 

LÄS OCKSÅ

Drömmen om ett liv i vildmarken


Uppskattade du den här artikeln? Sätter du värde på fri och oberoende journalistik? Jag skriver och gör podcasts om ämnen som gammelmedia inte tar upp.

Ditt stöd behövs för att jag ska kunna fortsätta mitt arbete. Jag är tacksam om du vill stödja det jag gör genom en donation, stor eller liten. Du kan donera på olika sätt:

Swish 073 594 52 69

Bankgiro 111-9072

Från utlandet: IBAN-nummer SE 89 9020 0000 0902 4239 4290

Swift-BIC-kod ELLFSESS

Varmt tack för din gåva!