”Grindvakterna sjunger på sista versen, och de vet om det”

Internet är den stora fienden för alla som vill hindra andra människors åsikter från att komma till uttryck och spridas. Internet har nämligen totalt förändrat villkoren i den allmänna debatten och därmed ändrat demokratins grundförutsättningar.

Maktens grindvakter ser helt korrekt sin existens hotad och mobiliserar för att bevara sina privilegier. Vi kan bara ana deras desperation när den makt som de trodde var given dem för alltid snabbt får växande konkurrens från alternativa röster.

Henrik Jönsson, libertariansk entreprenör och debattör, ser paralleller mellan dagens attacker från maktinstitutioner som mainstream-media mot – oftast ideéllt drivna – alternativmedia, och den katolska kyrkans rasande kamp mot tryckpressen på 1400-1500-talen. Johann Gutenbergs uppfinning av tryckpressen hotade det kunskaps- och kulturmonopol som kyrkan hade över allmänheten, och det var ingenting som kyrkan tänkte släppa ifrån sig utan strid.

Efter intensiv lobbyverksamhet från kyrkan förbjöds tryckpressen i Frankrike år 1535, men förbudet var ett fiasko. Pirattryckerier smugglade in böcker genom varenda lucka i landets gränser. Samma uttryck för desperation kan i dag ses hos dem som i århundraden har varit vana att ha formuleringsprivilegiet, i synnerhet media och politiskt korrekta bokförlag.

I videon ger Henrik Jönsson en lång rad exempel på härskartekniker avsedda att kringskära yttrandefriheten.  Alla som är verksamma inom alternativmedia känner igen metoderna, många av oss har utsatts för dem.

  • Förminskning.
  • Förlöjligande.
  • Hån.
  • Påförande av skuld.
  • Moralisk underminering.
  • Exkludering.
  • Skuldbeläggande genom association, till exempel med 1930-talet, nazism och rasbiologi. Ett exempel ur min egen erfarenhet är det här oslagbart vidriga inlägget med rubriken ”Stöveltramp vid horisonten”, skrivet av Oscar Sedholm i Västerbottens Folkblad.
  • Underkännande av form (formen trumfar innehållet för den som vill härska över en meningsmotståndare).
  • Avbrutet samtal.
  • Avsiktliga misstolkningar.

Alexandra Pascalidou bidrar med fyra exempel på härskartekniker i videon.

Det är bara en härskarteknik som Henrik Jönsson förbigår, och det är den värsta av dem alla: att genom att framställa en människa som psykiskt sjuk eller otillräknelig tysta henne för alltid.

I Sovjetunionen och andra kommunistiska diktaturer har framställandet av meningsmotståndare som psykiskt sjuka varit den i särklass mest använda metoden. Den har fått legitimera att människor spärrats in på mentalsjukhus, drogats ner, skickats att dö i Gulag eller avrättats utan rättegång. Förbjuden litteratur smugglades och spreds i decennier som samizdatlitteratur och nådde på det sättet Väst i begränsad omfattning.

Journalister som begagnar sig av härskartekniker för att tysta oliktänkande vet mycket väl att av alla skadetekniker är detta den grövsta. En människa som insinueras vara psykiskt sjuk har inte en chans att någonsin rentvå sig, ens med miljoner intyg om fullgod psykisk hälsa, eftersom många människor fortfarande tror att det som står i MSM är sant.

”Absurt mycket makt har satts i händerna på journalisterna” säger Henrik Jönsson. Och vem vill inte hålla med om det?

Göran Skytte, journalist och författare.

I en debattartikel i Svenska Dagbladet 2008 skrev Göran Skytte, själv journalist:
”Journalister fungerar som grindvakter. Vi bestämmer vilka och vad som ska släppas igenom ut till publiken – och vilka och vad som ska hållas tillbaka genom att man stänger grinden.”

Privilegier och maktpositioner ges sällan upp utan kamp. Men nu sjunger grindvakterna på sista versen. De håller på att förlora slaget om ordet och yttrandefriheten, och de vet om det.

”Det är något stort som sker nu”

Från Henrik Jönssons analys av härskartekniker kastar vi oss direkt in i ett unikt möte med några av dem som verkar i dagens alternativmedia: Vavra Suk, chefredaktör för Nya Tider, Mikael Willgert, ansvarig för Swebb-tv, Jonas Nilsson, Palaestra Media, Lennart Matikainen, ”Erik och Matti” hos Swebb-tv, och Torbjörn Sassersson, chefredaktör för Newsvoice.

Om dem som med samvetslösa metoder ljuger och försöker stoppa och tysta alternativmedia, de som kastar ut gamla försvarslösa människor från äldreboenden och andra destruktiva beteenden säger Mikael Willgert:

”De har en agenda. Vi är ett problem i deras agenda. Den leder till att människor kastas ut från sina boenden, kastas ut från sina jobb. De blir utan inkomst och utan social gemenskap, och det är det som är avsikten. Det är en mörk och ondskefull agenda. De vill ta ifrån oss det som är vårt.”


Vi som arbetar i alternativmedia arbetar oftast ideéllt. Vi behöver läsarnas stöd för att kunna fortsätta vårt arbete. Sätter du värde på fri och oberoende journalistik? Stöd oss så mycket du kan!

Jag är tacksam om du vill stödja det jag gör genom en donation, stor eller liten. Du kan donera på olika sätt:

Swish 073 594 52 69

Bankgiro 111-9072

Från utlandet: IBAN-nummer SE 89 9020 0000 0902 4239 4290

Swift-BIC-kod ELLFSESS

Varmt tack för din gåva!