Senaste nytt från vildmarken, 2. Nu ska frun flytta in

Det är en mans värld. I april 2017 lade Shawn James grunden och började bygga en liten stockstuga långt ute i Kanadas vildmark med älgar, hjortar och björnar som närmaste grannar.

Här lever han det liv han alltid har drömt om, ensam med sin hund Cali. Han arbetar med sina egna händer, bygger med enkla handverktyg och lever till stor del på jakt och fiske.

Shawn James har en fru. Hon har låtit honom förverkliga sin dröm, för hon har förstått hur viktigt det är för honom. Hon inser att ingen av dem skulle må bra om hon försökte hindra honom från att bygga och bo i sin stuga.

Ibland har hon hälsat på honom ute i de stora skogarna, ibland har han rest till henne. Nu ska hon flytta in i stockstugan hos sin man. De två döttrarna är vuxna, och Shawn James och hans fru har fått nya förutsättningar att tillbringa mer tid med varandra. Han bygger ut stugan med ett rum för att frun ska få plats. Men hur ska det gå? Kommer hon att hålla till godo med torrdasset när det är 30-35 grader kallt? Klarar hon att vara utan rinnande varmt vatten? Kommer hon att finna sig tillrätta långt från civilisationen?

Hundratusentals människor över hela världen följer Shawn James’ vildmarksliv i videos som han lägger ut varje vecka – hittills nästan 400 stycken. Det som från början var hans egen idé om ett enkelt liv till låga kostnader, att bli skuldfri och självförsörjande, har genom filmerna blivit en jättesuccé med mängder av entusiastiska följare.

Hans liv långt från civilisationen tycks appellera till en dröm hos många – både de som ser honom som inspirationskälla och förebild, och de som på grund av ålder, ekonomi, sjukdom eller funktionshinder inte har möjlighet att förverkliga några drömmar över huvud taget. Shawn James gör det åt dem, de behöver bara slå på datorn.

Jag har tidigare skrivit om Shawn James  i två inlägg:

Drömmen om ett liv i vildmarken.

Senaste nytt från vildmarken, 1.

Hans samtliga videos finns här.

Filmerna åtföljs av många fina kommentarer. Här är prov på några av dem.

”Jag är sjukt beroende av de här videosarna. Det är så upprörande när de är korta, men det är åtminstone någonting.”

”Jag har precis lämnat den brittiska armén efter 25 år, jag har rest runt världen, men dagens samhälle tar kål på mig. Jag ser dina videos, och de ger mig frid i sinnet, inget maratonlopp, inga bekymmer, bara en bra kvinna och en hund. Om ett år ska jag vara på väg att bygga upp ett lugnt liv i Nordamerika.”

”Varje kvinna behöver en make som den här mannen.”

”Det är så här livet är menat att vara. Älskar det.”

”Det behövs sådana här platser där soldater med PTSD kan dra sig tillbaka. Jag tror att det skulle få dem att må bra igen.”

”Finns det fler som du? Jag menar, var hittar man en man som bygger ett hus åt sin kvinna?”

”Klockan är nästan 3 på morgonen, jag ser honom baka pizza och svär på att jag kan känna doften.”

”Jag är alldeles säker på att mitt blodtryck sjönk precis medan jag såg den här videon.”

”Shawn, vilket underbart liv du har nu. Du lever ett liv som massor av människor bara kan drömma om. Gud välsigne dig.”

”Självmordstankar försvinner när jag ser det här.”

”Åh min Gud! Jag älskar det här. Jag har sagt till alla hur mycket jag önskar att vi kunde leva det enkla livet i naturen och med bra sällskap. Fortsätt ditt fantastiska arbete! Du har just gett mig total frid. Tack.” 

”Det här är livskvalitet, väcker också avund men på ett bra sätt. Vem vet, en dag kanske jag också kan njuta av det goda livet i naturen på samma sätt!”


Uppskattade du den här artikeln? Sätter du värde på fri och oberoende journalistik? Jag skriver och gör podcasts om ämnen som gammelmedia inte tar upp.

Ditt stöd behövs för att jag ska kunna fortsätta mitt arbete. Jag är tacksam om du vill stödja det jag gör genom en donation, stor eller liten. Du kan donera på olika sätt:

Swish 073 594 52 69

Bankgiro 111-9072

Från utlandet: IBAN-nummer SE 89 9020 0000 0902 4239 4290

Swift-BIC-kod ELLFSESS

Varmt tack för din gåva!