Joakim Lamotte är Sveriges modigaste journalist

Joakim Lamotte, 41, är Sveriges modigaste journalist. När resten av journalistkåren stannar inne och myser i den trygga stugvärmen på redaktionerna gör han det arbete som journalister ska göra: han går ut på gator och torg och pratar med vanliga människor.

Joakim Lamotte.

Därför kommer han aldrig att få Stora Journalistpriset eller något annat av de priser och stipendier som PK-journalister regelmässigt belönas med av makteliten.

Han har föraktfullt kallats ”Swishjournalist” av kolleger som lyfter feta fasta löner men inte tycker att en frilans har rätt att ha mat på bordet. 

Joakim Lamottes reportage från olika platser i Sverige är ett mått på var Sverige befinner sig. Bilden är skräckinjagande. Han visar ett land som har gett upp.

Kronogården i den forna stolta industristaden Trollhättan är ett så kallat ”utsatt område” (det vill säga utsatt för sina invånare). Den senaste tiden har området varit centrum för våld och skadegörelse. På söndagen och måndagen utsattes polis för bland annat stenkastning och bangers. Dessutom sattes bilar i brand.

Frilansjournalisten Joakim Lamotte reste på torsdagen till Trollhättan för att ta reda på vad som pågår i staden och prata med folk i en livesändning. Filmen här ovanför visar resultatet: ett folk, ett land, en poliskår som har gett upp, lagt sig platt och överlämnat makten till ett klientel som inte kan betecknas som något annat än drägg. Maskerade ligister och snorungar kastar bangers, skjuter med raketer, hotar, kallar Lamotte ”horunge” och påstår att Kronogården är deras och att han inte har rätt att vara där och filma. Han blir slagen och bestulen på sin kamera. Polisen står passiv, antagligen på order från högre nivå om att inte ingripa mot drägget när de attackerar yttrandefriheten.

Kriminella av den här typen kännetecknas av utpräglat torftig verbal förmåga. Det är huvudsakligen varianter på ”hora” som hörs bakom ansiktsmaskerna, blandat med det populära uttrycket ”knulla din mamma”. De kan inte bättre än så. Invektiven vittnar om starkt begränsad intellektuell kapacitet. Intellektuell kapacitet på viss nivå är i sin tur en förutsättning för att kunna fungera i ett samhälle.

Om du händelsevis trodde att polisen fortfarande har våldsmonopol i Sverige kan du släppa den tanken och låta allt hopp fara. Lamottes film visar att kriminella gäng har tagit över fullständigt, i område efter område. Polis och politiker låter det ske. De ger blanka f-n i att skydda befolkningen. Om du händelsevis trodde att alla invandrare blir som svenskar bara vi öser ännu fler integrationsmiljarder över dem kanske du ska släppa den tanken också.

Är det någon som tror att det går att rädda Sverige med den här mesigheten och passiviteten? Är det någon som tycker att det inger respekt? Med den här attityden är Sverige förlorat. Det räcker inte med en Joakim Lamotte. Det behövs hundratusentals. 

Lyssna på Lennart Matikainens kommentarer till torsdagens upplopp i Trollhättan.

Efter torsdagens händelser i Kronogården har det regionala skyddsombudet tagit ett beslut att stoppa väktare och ordningsvakter från att patrullera där under vissa tider på dygnet.

”Jag har full förståelse för att vaktbolaget väljer att göra så här” säger Kristina Hedman, säkerhetschef vid Trollhättans stad.

 

LÄS OCKSÅ

”Jag tänker inte låta dessa ligister bestämma över min yttrandefrihet.”

Nyheter idag publicerar ett inlägg som Joakim Lamotte har skrivit på Facebook om det våld han mötte i Kronogården i Trollhättan.

”Brittiska BBC har intervjuat Joakim Lamotte om det uppmärksammade livereportaget i Kronogården i Trollhättan. Efter intervjun fick Lamotte en ursäkt från den brittiske producenten för hur svenska journalister inte berättar om problemen i Sverige, berättar Lamotte i ett Facebookinlägg. Lamotte berättar också i inlägget hur han innan resan till Kronogården för första gången någonsin hade förberett ett avskedsbrev.

Han hade tidsinställt ett Facebookinlägg utifall han hade blivit dödad vid besöket i Kronogården i Trollhättan. Han hade så pass dålig känsla inför reportaget, berättar han.

”Det kanske låter drastiskt, men jag hade fått information om att personer i Trollhättan planerade att plocka mig om jag dyker upp där för att göra reportage. Och jag vet sedan tidigare att Kronogården är en av Sveriges farligaste platser just nu. I området härskar kriminella individer som inte hyser någon som helst respekt för andra människors liv. Gängkriminaliteten är utbredd och kriget mot blåljuspersonal är ständigt närvarande”, skriver Lamotte.

När han kommer till Kronogården upptäcker han till sin förvåning att det är väldigt få poliser på plats.

”Jag blir sittandes i bilen och överväger att avbryta reportaget. Men då skulle jag svika de som kommit dit för att prata med mig, och om det inte blir ett reportage så innebär det en vinst för de kriminella. Jag tänker inte låta dessa ligister bestämma över min yttrandefrihet, tänker jag, samtidigt som jag sätter på livesändningen och kliver ur bilen”, skriver Lamotte.

”Jag undrar hur långt det skall gå innan polisen griper någon, men inser snart att ett gripande skulle resultera i att jag och poliserna blir övermannade och kraftigt misshandlade, eller i värsta fall ihjälslagna. Poliserna är alldeles för få till antalet och skulle inte ha en chans, såvida de inte bestämmer sig för att dra vapen och skjuta skarpt.”

 

LÄS OCKSÅ

”Regeringen sätter rättsväsendet på svältkost”

Så varför har man inte resurser? För att regeringen inte vill ge dem det. ”De här kriminella gängen som tror att de står över oss skall mötas av samhället fulla kraft”, sade Stefan Löfven i sitt jultal. Men det är struntprat. Den rödgröna regeringen sätter rättsväsendet på svältkost i relation till vad som behövs i dagens situation.

Så varför får regeringen sitta kvar? För att det finns en Januariöverenskommelse som krystats fram för att komma tillrätta med ett problem som en riksdagsmajoritet anser vara större än brottsutvecklingen i Sverige, nämligen risken att behöva vidröra Sverigedemokraterna.

Fredrik Haage i en ledare i Smålandsposten.

 


Stöd Joakim Lamottes arbete med oberoende journalistik!

Swish: 1233561149

Konto: ‪‪6235-562822682 Handelsbanken‬‬

https://www.facebook.com/joakim.lamotte/