Senaste nytt från vildmarken 4. Jul- och flyttstressen slår till

Shawn James sitter i sin lilla stockstuga i den kanadensiska vildmarken och pustar. Efter två och ett halvt års oavbrutet byggande är han utmattad. Just nu sätts hela hans livsdröm på prov när han och hans fru säljer sitt hus i staden och båda ska leva i den lilla stockstugan långt från civilisationen. Och inte ens han undgår julstressen.

”I’m exhausted!” pustar den flitige Shawn James. Och det har han anledning att vara. Sedan våren 2017 har han arbetat hårt, ensam och med sina bara händer, för att förverkliga sin livsdröm – att leva i vildmarken, fri och oberoende, utan lån och skulder.

Med enkla handverktyg har han avverkat träd på sin mark och byggt de hus han behöver för att kunna leva långt ute i skogen, till stor del på jakt och fiske. De senaste veckorna har han jobbat dubbelt eller tredubbelt. Han bygger ut den lilla stockstugan för att frun ska få plats när hon flyttar in om någon vecka.

De båda döttrarna har flugit ut, huset i staden som han och hustrun köpte 1999 ska säljas, och de renoverar det inför försäljningen. Staden ligger två och en halv timmes bilresa bort. Alla som har byggt eller renoverat en bostad vet vad det innebär av ett oändligt antal beslut och resor för att skaffa material. Han hinner inte ens filma.

Och så är det julen och tre dagars firande, plus resor. En dag före jul med den egna familjen i stugan i skogen. Juldagen med Shawn James’ föräldrar. Annandag jul med fruns föräldrar. Många kan känna igen sig i julstressen, att nästan behöva klona sig för att kunna träffa alla. Han ser fram emot det lugn och den stabilitet han hoppas på när hans fru har flyttat in i januari och de tillsammans kan bygga upp sitt liv igen. I två och ett halvt år har de bara kunnat träffas sporadiskt, medan han har varit upptagen med att skapa förutsättningar för deras nya liv långt från civilisationen.

Dagens samhällsklimat och höga bostadskostnader gör att fler och fler längtar efter och drömmer om ett ”äkta” och oberoende liv i samklang med naturen. Ett tecken på det är den uppsjö av videos om alternativa livsstilar och livet ”off grid” som växer fram på nätet.  Men ett liv i vildmarken är ingenting för veklingar, och Shawn James ger heller ingen romantiserad bild av sin tillvaro. Bit för bit kan vi följa hans enorma och handgripliga slit med att förändra sitt liv.

Med älgar och björnar inpå knuten måste man ha nerverna i sin hand. Den största fienden är kyla och snö som kan göra att man blir insnöad i veckor. Det gäller att ha lång framförhållning när man provianterar, att över huvud taget planera framåt och ha en beredskap för det oförutsägbara.

”Allt arbete som jag har lagt ner på att förändra mitt liv har varit hårt, men jag kan inte uttrycka hur bra det känns, vilken belöning det är – jag skulle inte vilja byta det mot någonting” säger Shawn James i den senaste videon.

Hans stora skara läsare/följare/tittare kommenterar flitigt hans förehavanden. Några exempel.

”Från det ögonblick jag upptäckte din kanal, Shawn, blev jag fast. Den lugnande verkan av dina videos har hjälpt mig mycket de nätter då jag har ångest. Därför kommer jag alltid att vara ett fan. Njut av julen! Du förtjänar det. God jul till dig och de dina!”

”Jag är lite bekymrad. Trötthet var det första tecknet på min hjärtattack. Du kan inte äta björnfett ofta och förbli frisk särskilt länge.”

”Vi finns kvar. Tillbringa kvalitetstid med din familj. Bry dig inte om att filma allting. Vi finns här, beredda att titta vare sig du postar en video före eller efter jul. Unna dig och familjen tid. God jul och tack för att du delar ditt liv med oss!”

”Mitt barnbarnsbarn, 18 månader gammal, älskar att se dina videos.”

”Det jag älskar mest är att människor här ser andra verkliga människor göra någonting produktivt istället för Hollywood-tv-shows fulla med bluffmänniskor i bluffsituationer.”

Jag lägger vanligtvis ut en video i veckan om Shawn James och hans vildmarksprojekt. Jag gör det för att jag tror att han förverkligar många människors dröm: att vända en alltmer outhärdlig civilisation ryggen och leva ett enklare liv, skuldfri, självförsörjande och nära naturen.

I det tysta pågår en proteströrelse mot att det moderna samhället har blivit allt svårare att leva i. 

Tidigare inlägg:

Drömmen om ett liv i vildmarken

 

Senaste nytt från vildmarken, 1

 

Senaste nytt från vildmarken, 2

 

Senaste nytt från vildmarken, 3

Shawn James får många frågor från sina följare om vad det kostar att bygga en stuga i skogen utan att behöva ta lån. I videon nedan går han igenom sina byggkalkyler.

——————————————————————-
Uppskattade du den här artikeln? Sätter du värde på fri och oberoende journalistik? Jag skriver och gör podcasts om ämnen som gammelmedia inte tar upp.

Ditt stöd behövs för att jag ska kunna fortsätta mitt arbete. Jag är tacksam om du vill stödja det jag gör genom en donation, stor eller liten. Du kan donera på olika sätt:

Swish 073 594 52 69

Bankgiro 111-9072

Från utlandet: IBAN-nummer SE 89 9020 0000 0902 4239 4290

Swift-BIC-kod ELLFSESS

Varmt tack för din gåva!