Coronapandemin stoppar påskresor

Nödrop på Twitter, signerat Eva Bjuhr, 71, på Gotland:

”Cirka 10 000 fastlänningar är inbokade på färjorna till Gotland på påsklov. Många kommer från Stockholm, som har den största smittspridningen av covid-19 i Sverige. På Gotland bor cirka 59 000 bofasta. Det är som om det skulle kommit ca 237 000 kineser från Wuhan på jullov i Stockholm!”

Ön har tre (3) intensivvårdsplatser.

Enligt vad Expressen erfar överväger regeringen att stoppa alla resor till Gotland inför påsken, förutom för dem som är folkbokförda på ön. Gotland har bara tre intensivvårdsplatser och även i övrigt  starkt begränsade sjukvårdsresurser.

Många stockholmare har fritidshus på ön som är särskilt sårbar med tanke på den i normala fall stora anstormningen av stockholmare till påsk och den begränsade vårdkapaciteten i regionen.

”Det handlar om vårdens kapacitet på Gotland” säger en regeringskälla.

Diskussioner har redan förts mellan flera departement och myndigheter, enligt Expressens uppgifter. Såväl Socialstyrelsen, Folkhälsomyndigheten och Trafikverket ska ha varit involverade i diskussionerna med regeringen.

Folkhälsomyndigheten och regeringen har hittills nöjt sig med att vädja till stockholmare och andra: stanna hemma!

Befolkningen och sjukvården på turistorterna vädjar: KOM INTE HIT!

I Stockholm inleds skolornas påsklov nu på lördag. Får man inte tydliga signaler om att folk avbokar sina resor till Gotland är man öppna för ett resestopp på färjorna. Enligt uppgifter från Destination Gotland har 85 procent av de som bokat nu avbokat sina påskresor.

Coronapandemin både blottlägger och skapar nya motsättningar mellan olika grupper i befolkningen. Plötsligt aktiveras en av de mest grundläggande mekanismerna i människans natur, självbevarelsedriften. Livet är oss kärt, och få vill frivilligt utsätta sig för en potentiellt dödlig risk.

Men påfallande många tänker inte längre än till sig själva. Nu seglar påskledigheten upp som en vattendelare mellan storstadsbor som inte kan acceptera inskränkningar i sin frihet, och den bofasta befolkningen på populära turistorter, som Österlen, Öland, Gotland, Västkusten och fjällvärlden som inte vill bli smittad.

Skistar stänger samtliga skidanläggningar i Sverige från och med den 6 april. Det innebär att anläggningarna i Sälen, Vemdalen och Åre stängs. De kommer att förbli stängda resten av säsongen. Påskgäster får boka av eller boka om till nästa år. Skistar har sedan tidigare stängt sina båda norska skidanläggningar, i Trysil och Hemsedal. Detta efter lokala beslut i Norge.

Beslutet togs efter en diskussion mellan Folkhälsomyndigheten och Skistar under tisdagen.

”Hälsa och säkerhet går i första hand. Vi vill inte medverka till en ökad press på sjukvården. Därför känns det bra att ha fattat det här beslutet” säger Skistars vd Stefan Sjöstrand.

Skistar stänger sina anläggningar i Åre, Sälen och Vemdalen.

Sofia Leje, närvårdschef i Åre, har i flera veckor veckor krävt att skidanläggningarna ska stänga.

”Vi har varit väldigt, väldigt oroliga. Det här handlar faktiskt om att rädda människoliv” säger hon.

Det är inte själva skidåkningen som är problemet. Det är trängseln på tåg och bussar, på resmålen, i restauranger, butiker och – framför allt – att sjukvården redan går på knäna på små turistorter. Den är inte dimensionerad för stora grupper invånare från andra kommuner och definitivt inte för en viruspandemi. I Jämtland-Härjedalen har många av invånarna 20 mil eller mer till sjukhuset i Östersund. Ambulanshelikoptern flyger inte coronapatienter för att besättningen inte ska bli smittad.

Sofia Leje, närvårdschef i Åre.

Sofia Leje säger att hon inte kunde ha agerat på annat sätt ur ett etiskt perspektiv.

”Många saker har ställts på sin spets de senaste veckorna. Åre är en liten ort där många är beroende av turismen, men just nu måste vi prioritera andra saker.”

Även Branäsgruppen stänger sina anläggningar Branäs och Kungsberget för säsongen. Beslutet är en följd av Folkhälsomyndighetens rekommendationer kring covid-19. Också Kläppen i Sälen beslutade på tisdagen att stänga för säsongen den 5 april.

I Norge har politiker och myndigheter tidigt intagit ett annat och avsevärt hårdare förhållningssätt till coronapandemin än den svenska linjen med vädjanden och rekommendationer. För några veckor sedan utfärdade den norska Solbergregeringen hytteförbud, det vill säga ett totalförbud för norrmännen att övernatta i sina älskade hytter i skogen, vid havet eller på fjället utanför hemkommunen. Överträdelse kan ge straffpåföljd i form av 15 000 kronor i böter eller fängelse i tio dagar.

Motiveringen är att hyttekommunerna inte har resurser att ta hand om tillresta hytteboende som insjuknar eller skadar sig. Att ”dra på hytta” är närmast en helig folkrörelse i Norge. Omkring 600 000 hytteägare är arga som bin över att inte få bo i sina hytter, vissa talar om ”brott mot mänskliga rättigheter”, men de flesta verkar inse att omtanken om hyttekommunernas resurser är befogad.

Hafjell i Norge: Bara i Øyer finns det mer än 3 300 hytter. Lokalbefolkningen uppgår till cirka 5 000 personer. Foto:NRK.

Turistmagneten Gotland undanber sig besökande fastlänningar under påsken och under så lång tid framåt som coronaviruset härjar. Almedalsveckan på Gotland i juli har ställts in. För många fastlänningar utgör påsken startpunkten på sommarsäsongens turism och boende i fritidshus på Gotland och Öland. Men de som hoppades åka till öarna i påsk bör tänka om. Folkhälsomyndigheten avråder nu från resor till skidorter samt Gotland och Öland.

Den nya färjan hos Destination Gotland tar 1 650 passagerare.

Destination Gotland vädjar till sina kunder att tänka på sina medmänniskor genom att lyssna på och följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer:

”Tänk på äldre och sköra – de som är sjuka ska inte resa alls. När vi hjälps åt minskar vi risken för smittspridning för alla som reser och för alla som jobbar ombord, men även för alla som bor på Gotland.”

De som har en resa bokad under perioden 8–14 april 2020 erbjuds fri ombokning, full återbetalning vid avbokning och ett presentkort på 500 kronor om de flyttar sin resa längre fram i tiden, efter den 31 maj i år. Erbjudandet gäller fram till och med fredag den 3 april 2020 och gäller om man har en resa bokad perioden 8–14 april 2020, gjord senast 29 mars 2020. Destination Gotland glesar ut sina turer och reducerar antalet sittplatser på båtarna.

Flygbolaget BRA ställer in alla flygningar mellan 6 april och 31 maj.

Flygbolaget BRA ställer in alla flygningar, alltså även till Visby, mellan 6 april och 31 maj.

”Vi beklagar situationen och siktar på att så snart som förutsättningar finns kunna öka trafiken igen” skriver företaget på sin hemsida.

Vad gäller färjetrafiken till Gotland har frågan alltså hittills som så många andra frågor i samband med coronapandemin överlämnats till människors eget omdöme. Återstår att se om regeringen och myndigheter är beredda att ingripa med ett reseförbud. Många människor är beredda att göra avkall på egna planer och privilegier, andra utgår enbart utifrån sina egna behov och vägrar ta in att de utsätter sjukvårdspersonal och människor i riskgrupper för livsfara.

Ett litet fiskeläge vid havet, Gotland. Foto: Julia Caesar.

Gotland har cirka 59 000 invånare, en till stora delar åldrande befolkning och hittills tolv bekräftade fall av coronasmittade personer, uppger Region Gotland på onsdagen. Två av dem vårdas på sjukhus. Regionens linje är än så länge att vädja till besökare att frivilligt avstå från att gå ombord på Gotlandsbåtarna.

Det fick Eva Bjuhr, 71, som tillsammans med sin man driver en hästgård och en vingård i Lummelunda, att bestämma sig för att ägna onsdagen åt sociala medier. I en lång rad tweets på Twitter skriver hon:

”Gotlandsfärjorna tar ca 1 650 passagerare som tillbringar 3,5 timme tillsammans ombord på täta sittplatser i olika salonger, ekonomiplatser, kupéer, biograf, restaurang och affär. Till och från bilarna trängs de bilburna passagerarna långsamt i trånga trappor till bildäck.

I Storstockholm bor det ca 2 377 081 (2019). Region Gotland vädjar, statsministern vädjar, Folkhälsomyndigheten vädjar, Socialstyrelsen vädjar, Destination Gotland vädjar och erbjuder fritt byte av biljetter och 500 kr i belöning. På Gotland bildas en Facebookgrupp ”Stoppa Färjan!” som har nått närmare tusen medlemmar på ett dygn, och den fortsätter att växa. … många argumenterar för att färjans persontransporter borde stoppas.”

Smittskyddsläkare Maria Amér:

”Vi strävar efter att ha en informerad befolkning som fattar välvilliga beslut istället för att använda tvång. Råden är att stanna hemma och begränsa fysisk kontakt.”

För akuta, svåra sjukdomsfall är Region Gotland beroende av transporter med ambulanshelikopter till Karolinska sjukhuset i Solna.

Sjukvården på Gotland är anpassad för cirka 59 000 fastboende. För till exempel hjärtinfarkter och andra svåra, akuta sjukdomsfall på ön är man beroende av ambulanshelikopter som flyger patienter till Karolinska sjukhuset i Solna.

Antalet intensivvårdsplatser på Gotland är tre (3).

”Men vi har möjlighet att tredubbla antalet vid behov” säger Magne Hovland, informatör på Region Gotland.

”Vilka ska sjukvården på Gotland ta hand om, den bofasta befolkningen, där många gamla finns, eller de tillresta påskfirande gästerna?” undrar Eva Bjuhr.

Magnus Iversen, verksamhetschef för intensivvård, operation och anestesi Region Gotland.

Jag ställer frågan till Magnus Iversen, verksamhetschef för intensivvård, operation och anestesi i Region Gotland.

”Vi kommer inte att göra skillnad på patienter efter mantalsskrivningsort. Vi följer Hälso- och sjukvårdslagen (2017:30) och kan bara vädja till folk att visa gott omdöme. Vi är glada om fastlänningarna visar hänsyn i den rådande situationen” säger han.

Magne Hovland, informatör, säger:

”Deltidsgotlänningar är hjärtligt välkomna i ett annat läge än nuvarande. Vi vädjar till alla att vänta med att resa till Gotland. Signaler tyder på att många är beredda att respektera det.”

Att Gotland är en ö utan landförbindelse gör ön extra sårbar för smitta. Det går inte att ta sig dit eller därifrån utan att trängas med andra människor i köer, restauranger, salonger och andra utrymmen ombord på färjorna. Båtresan tar 3,5 timmar. Den som redan är sjuk eller insjuknar under sin vistelse på ön riskerar alltså att smitta många andra.

Eva Bjuhr jämför med Estland och den hårt drabbade ön Ösel.

Estland är satt i katastrofläge. Hårdast drabbad är ön Ösel, där hälften av alla som har smittats av coronaviruset har påträffats. Viruset antas ha kommit till ön i samband med att ett volleybollag från Milano spelade i staden Kuressaare.

Senare har åtminstone fem spelare från det italienska laget konstaterats bära på viruset. Sjukhuset på Ösel varnar att de inte klarar av att ta itu med alla fall och misstänkta fall så fort som det borde. På ön finns fyra ambulanser, varav två nu enbart jobbar med coronafall.

Trots dessa erfarenheter om covid 19 väljer nu de ansvariga i Sverige och på Gotland att göra om samma misstag igen, trots vetskap om förmodad utveckling och de gigantiska riskerna! Varför avstyr man inte detta nu när chansen finns? Var är ansvar, solidaritet och folkvettet nu?” skriver Eva Bjuhr.

Smittskyddsläkare Maria Amér, Region Gotland.

”De råd vi redan gått ut med är det nu ännu viktigare att vi alla följer” säger Region Gotlands smittskyddsläkare, Maria Amér.

”Vi har fått information att det finns de som insjuknar i något som kan vara covid-19 och då passar på att vila upp sig i sommarstugan på Gotland. Om man har sjukdomssymptom förenliga med covid-19 så kan man vara smittad med en samhällsfarlig sjukdom, vilket innebär att man är skyldig att isolera sig i hemmet och inte nyttja kollektivtrafik eller på annat sätt bete sig så man kan utsätta andra för smitta.”

Region Gotland har redan tidigare klargjort att man inte kommer att bevilja hemtjänst eller hemsjukvård för personer mantalsskrivna i annan kommun som vill bo i sina fritidshus på Gotland. Resurserna måste räcka till bofasta gotlänningar.

På onsdagen gick regionen också ut med information om att personer som är 70 år eller äldre och nyttjar färdtjänst eller sjukresor kommer att slippa samåka med andra resenärer och får resa ensamma. Det vanliga är annars att resorna i möjligaste mån samordnas – man åker alltså flera passagerare i en bil. Samordningen görs av en telefonväxel i Senegal i Afrika.

”Vi har kommit överens om detta med smittskyddet på Gotland. Det här är förstås ett sätt att skydda våra äldre i dessa Coronatider” förklarar chefen för Region Gotlands kollektivtrafikenhet, Jyrki Vainio.

Ett litet virus sätter allas lojalitet på prov. Vem eller vilka, utöver dig själv, omfattas av din omtanke? Hur skulle du må om du i efterhand får veta att du genom oaktsamhet eller nonchalans har smittat en gammal skör människa?

Det kan vara värt åtminstone en minuts eftertanke.


 

Uppskattade du den här artikeln? Sätter du värde på fri och oberoende journalistik? Jag skriver och gör podcasts om ämnen som gammelmedia inte tar upp.

Ditt stöd behövs för att jag ska kunna fortsätta mitt arbete. Jag är tacksam om du vill stödja det jag gör genom en donation, stor eller liten. Du kan donera på olika sätt:

Swish 073 594 52 69

Bankgiro 111-9072

Från utlandet: IBAN-nummer SE 89 9020 0000 0902 4239 4290

Swift-BIC-kod ELLFSESS

Varmt tack för din gåva!