Senaste nytt från vildmarken, 3. Såga ett hål i väggen

Sedan det blev klart att frun ska flytta in och dela Shawn James’ liv i stugan i vildmarken har han bråda dagar. Hon flyttar in i januari. En fru behöver utrymme. Han bygger ut timmerstugan med ett rum. 

Hunden Cali ”hjälper till” när ögonblicket är inne som Shawn James har skjutit upp i två år: med enbart handverktyg sågar han sig igenom de tjocka timmerstockarna som utgör väggen mellan stugan och den nya tillbyggnaden. Det är vinter och kallt. Han öppnar ett hål mot kylan.

Det måste vara smärtsamt att borra och såga bort delar av den solida timmervägg som det kostat sådan möda att bygga upp. Men nöden har ingen lag, och här handlar det framför allt om kärlek. Vid cirka 10:30 tar han sig genom timmerväggen och sätter upp den dörr som han snickrat ihop. Dramat följs andlöst av Shawn James’ trogna publik, som varvar byggtips med förtjusta utrop över hunden Cali. Många ser James’ videos för Golden Retrievern Calis skull.

I den lilla stockstuga som Shawn James började bygga våren 2017 ska nu alltså hans fru flytta in och dela hans liv ute i den kanadensiska vildmarken. Det blir en stor förändring för dem båda. När allt kommer omkring var livsexperimentet hans idé och uttryck för hans behov, att flytta långt från civilisationen, bygga sig en liten stuga och leva så ursprungligt som möjligt, på jakt och fiske, på naturens villkor. Frun har stöttat honom hela tiden. Men att leva tillsammans på de hårda villkor som vildmarkslivet innebär är något annat. Kärleken och äktenskapet kommer att sättas på prov.

En läsare skriver:

”Det ska bli intressant att se om det blir en förändrad dynamik när din fru anländer på heltid. Kommer vi att få se bygget av en ny stuga, långt från den här, snart? Lycka till, min vän!”

 

Jag lägger vanligtvis ut en video i veckan om Shawn James och hans vildmarksprojekt. Jag gör det för att jag tror att han förverkligar många människors dröm: att vända en alltmer outhärdlig civilisation ryggen och leva ett enklare liv, skuldfri, självförsörjande och nära naturen.

Tidigare inlägg:

Drömmen om ett liv i vildmarken 

 

Senaste nytt från vildmarken, 1

 

Senaste nytt från vildmarken, 2


Uppskattade du den här artikeln? Sätter du värde på fri och oberoende journalistik? Jag skriver och gör podcasts om ämnen som gammelmedia inte tar upp.

Ditt stöd behövs för att jag ska kunna fortsätta mitt arbete. Jag är tacksam om du vill stödja det jag gör genom en donation, stor eller liten. Du kan donera på olika sätt:

Swish 073 594 52 69

Bankgiro 111-9072

Från utlandet: IBAN-nummer SE 89 9020 0000 0902 4239 4290

Swift-BIC-kod ELLFSESS

Varmt tack för din gåva!