Sagan om morfar, mormor och de sju barnbarnen Skråmo

Journalisterna har fixat vad de tror är en happy end. De sju barnen Skråmo landade på onsdagsmorgonen på Landvetters flygplats i Göteborg. Nu tar socialtjänsten tills vidare över ansvaret för barnen. 

Patricio Galvez och hans sju barnbarn i det fallna ”kalifatet” i Syrien.

Men berättelsen om barnen Skråmo och de andra IS-barnen är ingen lycklig saga. De representerar den svåraste uppgift ett samhälle någonsin har ställts inför. I flyktinglägret al Hol i Syrien finns fortfarande 60-80 barn kvar med anknytning till Sverige och ett oräkneligt antal yazidiska barn som är offer för IS. 

Journalister har de senaste veckorna legat i som skållade troll för att fabricera en solskenshistoria om barnen Skråmo och deras morfar, Patricio Galvez. Verkligheten är inte lika enkel. Barnen är djupt traumatiserade efter att sedan 2014 ha levt i en krigszon med sina nu döda IS-terrorister som föräldrar.

Trots försäkringar om motsatsen står socialtjänsten i Göteborg inför sin svåraste uppgift någonsin när det gäller barnens rätt att växa upp i en icke-islamistisk miljö och få möjlighet att bearbeta sina trauman. En av alla frågor som socialtjänsten måste ta ställning till är den här:

Vilken roll ska barnens 47-åriga mormor, den radikala islamistiska konvertiten Umm Hamza, tillåtas spela i deras liv? Enligt min mening har hon redan skadat barnen tillräckligt.

Michael Skråmos svärmor, den svenska konvertiten Ulrika Pape, 47. Hennes muslimska namn är Umm Hamza. Bilden är tagen i Syrien 2015.

Barnen Skråmo har fötts in i världens värsta terrorsekt och ett sammanhang som vida överträffar Bröderna Grimms sagor med kampen mellan ondska och godhet som stående tema. Som barn till IS-terrorister och med en extrem islamist och radikal IS-aktivist som mormor har de redan från födseln hjärntvättats och indoktrinerats med islamistisk våldsideologi.

Hela mänsklighetens historia är en berättelse om kampen mellan ont och gott. Den finns gestaltad i bibeln, i musik, konst, teater, operor, filmer och omätliga mängder skönlitteratur. Men långt innan dessa konstformer utvecklades existerade berättelserna som folksagor i muntlig form och traderades från generation till generation.

Folksagorna var verktyg som lade grunden till psykologiska representationer för ondska och godhet, både i människors medvetande och i det undermedvetna. Sagorna hjälpte barn och vuxna att med symboler bearbeta, integrera och förhålla sig till godhet och ondska i livet. De har analyserats flitigt under flera århundraden.

I den här texten har jag sprängt in korta citat ur den österrikisk-amerikanske psykoanalytikern Bruno Bettelheims (1903-1990) analys av Bröderna Grimms sagor, hämtade ur hans bok ”Sagans förtrollade värld, folksagornas innebörd och betydelse” (1978). Inte för att förvirra läsarna, utan för att ge ytterligare en dimension till berättelsen om familjen Galvez-Pape-Gonzales-Skråmo. Sagorna hjälper oss att förstå det ofattbara.

Rollistan i barnen Skråmos liv ser ut så här:

Mamma. Amanda Gonzales (1990-2019).

Född 9 mars 1990 i Varberg.

Amanda Gonzales, gift med Michael Skråmo och mamma till sju barn. Uppges ha dödats vid ett bombanfall i Syrien i januari. Hon var 28 år gammal.

Amanda Umm Ibrahim Gonzales är dotter till den chilenske invandraren Patricio Galvez och hans svenska fru Ulrika Pape, senare känd som konvertiten Umm Hamza, i deras respektive första äktenskap. Föräldrarna gifte sig 1989 och skildes 1993.

Som tonåring var Amanda Gonzales teaterintresserad. Sedan hände någonting. Hon och hennes mamma Ulrika Pape radikaliserades och konverterade till islam ungefär samtidigt omkring 2007. Då var Amanda Gonzales 17 år.

”En ung flicka behöver en ”stark” modersgestalt som förebild och beskydd. Men lilla Rödluvans mormor förleds av sina egna behov till sådant som inte är nyttigt för barnet. Det är varken första eller sista gången som ett barn, bortskämt av mormor, råkar i svårigheter i verkliga livet.”
Ur Bruno Bettelheim: ”Sagans förtrollade värld”.

Familjen bodde grannar med en sunnimuslimsk familj från Nordafrika, en familj som de ska ha blivit mycket fästa vid. I en blogg beskrev Amanda hur hennes väg till islam såg ut:

”2007 i slutet av sommaren, lärde jag känna en muslim, vi diskuterade inte så mycket om Islam men jag började ändå som småningom, ju mer jag lärde känna min nya vän, att bli intresserad. Samtidigt hade min mamma mycket kontakt med våra muslimska grannar, kommer ihåg hur hon exalterat en gång berättat för mig om uttrycket ”MashaAllah”.” (betyder ”Guds vilja”).

2010 gifter hon sig enligt muslimsk sed med en annan konvertit, Michael Skråmo, som har norskt ursprung men växte upp i Göteborg. Hon är 20 år, han 25. De sätter omedelbart igång med att skaffa barn. Första barnet föds i mars 2011. Som god muslimsk kvinna är det Amandas roll att föda så många barn som möjligt åt det blivande kalifatet, och under åren 2011-2018 föder hon i princip ett barn per år, inklusive ett par tvillingar. Sammanlagt föder hon sju barn på lika många år.

I september 2014 flyttar Amanda Gonzales tillsammans med sin make Michael Skråmo från Göteborg till Raqqa i Syrien och ansluter sig till Islamiska staten. Med sig har de sina vid den här tiden fyra barn, samtliga under 5 år. Familjen reser inte ensam. Med på resan är Amandas mor och Michael Skråmos svärmor Ulrika Pape, 43 år, och hennes två yngsta barn i ett senare äktenskap, en sjuårig flicka och en nioårig pojke.

I början av vistelsen i Raqqa meddelar sig Amanda Gonzales på sociala medier. Den 6 april 2016 skriver hon ett mail till Göteborgs tingsrätt som sökt henne:

”För att göra det enkelt för er så behöver ni inte skicka mer papper till mig jag är inte i Svergie (sic) och kommer nog alldrig (sic) i mitt liv komma tillbaka .. så för er egna skull kan ni bara lägga ner allt :)”

Inga närmare uppgifter är kända om Amanda Gonzales’ död i det så kallade kalifatet i Syrien, mer än att hon uppgetts ha omkommit i samband med ett bombanfall. Det väcker frågor om hur och varför hon vid tillfället inte var tillsammans med sina sju barn.

Pappa. Michael Skråmo (1985-2019).

Född 2 november 1985.

Michael Skråmo, alias Abdul Samad al Swedi. Hans roll i det islamistiska ”kalifatet” var inte enbart att värva terrorister till IS. Han poserade gärna med tunga vapen.

Det är ont om ledtrådar för oss som försöker förstå hur till synes normala människor kan genomgå en sådan metamorfos att de ansluter sig till en vansinnig mördarsekt. Men tiotusentals människor har gjort det, och Michael Skråmo var en av de islamistiska fanatiker som ville se svenskar och andra ”otrogna” dö i blodiga vålds- och terrordåd.

”Han var en glad pojke som växte upp i Göteborg och spelade med i ett band – men förändrades radikalt efter att han konverterade” har en anhörig uppgett om Michael Skråmo. Han konverterade till islam åren 2004–05.

Skråmo hade norskt ursprung med föräldrar som invandrade till Sverige. Själv avsade han sig sitt svenska medborgarskap och var norsk medborgare. Han växte upp i så kallade utanförskapsområden, dominerade av muslimska invandrare, och uppges ha studerat islam i Egypten en tid mellan 2011 och 2013. Näst äldsta barnet Skråmo är fött i Kairo 2012.

Han blev tidigt aktiv som radikal predikant vid Bellevuemoskén i Göteborg, innan han och Amanda Gonzales anslöt sig till IS och flyttade till Syrien 2014. Han var bland annat engagerad i den hårt kritiserade föreningen Sveriges Förenade Muslimer (SFM), berättar Per Gudmundson på sin blogg i december 2014, ett par månader efter att Skråmo anslutit sig till IS i Raqqa.

Som Abdul Samad hade Michael Skråmo länge en hög närvaro på internet. Under september 2007 kallade han sig Abd Salaam, ibland Abo Ibrahim, och drev bloggen Illuminated, där han bland annat klagade på bilden av muslimer som ”en gubbe med skägg och en Ak 47”. I oktober 2009 startade han sin blogg Islam i Göteborg.

Anwar al-Awlaki, amerikansk-jemenitisk imam och terrorist. Dödad av en amerikansk drönare 2011.

En av Michael Skråmos inspirationskällor var den amerikansk-jemenitiske imamen och hatpredikanten Anwar al-Awlaki (1971-2011), hjärnan bakom al-Qaida och flera islamistiska terrordåd, bland annat massakern på Fort Hoodbasen i Texas den 5 november 2008 med 13 dödsoffer. Al-Awlaki har bedömts som en av världens farligaste extrema islamister och jihadideologer. På order av president Barack Obama dödades han av en amerikansk drönare i bergen i Jemen den 30 september 2011.

Al-Awlakis videos, som anses ha radikaliserat mängder av muslimer, har raderats från Internet. Men han gav också ut sina predikningar på CD under rubriken ”Hereafter”, med budskap att det är varje muslims plikt att döda så många ”otrogna” som möjligt, och de utgör fortfarande en inspirationskälla för miljoner muslimer.

När den senare terrordömde Munir Awad, hans fästmö Safia Benaouda och deras tvåårige son greps tillsammans med ”Kubasvensken”, den före detta Guantánamofången Mehdi Ghezali och ytterligare åtta misstänkta i ett pakistanskt fundamentalistområde den 28 augusti 2009 hade gruppen enligt den pakistanska polisens beslagsprotokoll med sig falska resehandlingar, 10 940 dollar, två knivar, en strypsnara av stålvajer och sexton CD-inspelningar ”Hereafter” med vålds- och jihadpredikningar av Anwar al-Awlaki.

På sin Facebooksida har Michael Skråmo regelbundet hyllat terrorattentat som IS genomfört i såväl Europa som på andra ställen och uppmanat till våldsdåd i Göteborg och övriga Sverige. Från IS-kontrollerat område i Syrien har han under flera år bedrivit en systematisk propaganda- och rekryteringsverksamhet riktad mot Sverige. Det här är ett av hans inlägg:

”Allah är vittne till allt som sker på hans mark.
Det finns bara svärdet idag mellan oss och dem.
Det är krig mellan Haqq och Batik och det är dax att vakna och prioritera det som behövs innan det är försent.
Muslimer i Sverige kommer bli förnedrade mer mer.. så istället för att bara ta på dig en t-shirt och gå ner till det mest hatade stället för Allah och göra dawat, gå dit med en bomb istället.”

Hans huvudsakliga roll anses vara som propagandist, värvare och ideologisk IS-krigare. Men bilden av honom här ovan, där han poserar med automatvapen, visar att han ville bli sedd som tungt beväpnad terrorist i Allahs namn, med fingret pekande mot himlen. Bilden nedan, där han poserar med ett av sina små barn och båda håller tunga automatvapen, säger också någonting om Michael Skråmos skruvade tankevärld och att han inte tvekar att ta sina barn som gisslan för den våldsideologi han har försvurit sig till.

IS-terroristen Michael Skråmo med ett av sina sju barn. Sonens framtida bana som jihadist skulle grundläggas tidigt.

I en dokumentärfilm, gjord av det kanadensiska tv-bolaget CBC, avslöjas Michael Skråmo när han söker efter en andra hustru, en Jihadibride som kan avlasta hans fru Amanda och föda honom fler barn. Skråmo är besviken på resultatet av sina försök att hitta en bihustru. Han har erbjudits flera syriska kvinnor men haft svårt att falla för någon. Han tillhörde ”mujaherin”, de inresta IS-terroristerna, som är missgynnade på äktenskapsmarknaden:

”De bästa kvinnorna fick inte vi. De fick syriska jihadister. Vi fick de efterblivna!”

Äktenskapsmäklerskan som avslöjas i den kanadensiska tv-dokumentären är hans egen svärmor. Mer om filmen nedan, i avsnittet om Skråmos svärmor, Umm Hamza.

”Precis så lyder det budskap som folksagorna i många former förmedlar till barnen: man kan inte slippa undan hårda strider i livet, de ingår i vår mänskliga tillvaro – men om man inte väjer, utan tappert möter oväntade och ofta orättvisa prövningar, kommer man att övervinna alla hinder och till slut stå som segrare.”
Ur Bruno Bettelheim: ”Sagans förtrollade värld”.

Michael Skråmo rapporterades död i början av mars under slutstriderna i den syriska staden al-Baghuz Fawqani, som har kallats IS’ sista fäste. Han blev 33 år. Hans mor har bekräftat dödsfallet, men ingen myndighet har uttalat sig.

Morfar. Patricio Alejandro Galvez, 50 år.

Född 22 juli 1968.

Patricio Galvez, morfar till Michael Skråmos och Amanda Gonzales’ sju barn.

På några veckor har Patricio Galvez trängt igenom mediebruset som en huvudperson när det gäller de sju minderåriga barn som hans dotter Amanda Gonzales och hennes man Michael Skråmo har efterlämnat. Han är den ende i familjen Galvez-Pape-Gonzales-Skråmo som inte är radikal islamist.

Morfar Patricio Galvez lyckas mirakulöst ta sig in i det fallna kalifatet och hitta sina barnbarn bland 77 000 andra människor i det gigantiska flyktinglägret al Hol. Självklart går det inte utan de rätta kontakterna och utan att betala det rätta priset. Patricio Galvez har sannolikt fått hjälp av sin exfru Ulrika Pape att utnyttja hennes IS-kontakter i det fallna ”kalifatet”.

Morfar Patricio Galvez låter ställa in extra sängar på sitt hotellrum.

Morfar Patricio Galvez matar den yngste, ettårige Mohammed Skråmo, med nappflaska.

Patricio Galvez matar minsta barnet Skråmo, ettårige Mohammed.

Morfar Patricio Galvez köper leksaker till alla barnen.

Morfar Patricio Galvez väntar på besked från Utrikesdepartementet om barnen kan hämtas ut ur flyktinglägret al Hol.

Morfar Patricio Galvez gråter tillsammans med tv4:s reporter Terese Christiansson och fotograf (cirka 11:30) när han får telefonbesked att barnen hämtats ur lägret och fraktas till Erbil i kurdkontrollerat område i norra Irak.

”I folksagorna är det onda lika allestädes närvarande som det goda, vilket sällan är fallet i moderna barnböcker. I praktiskt taget varenda folksaga har det goda och det onda tagit gestalt i några av figurerna, liksom gott och ont förekommer bredvid varandra överallt i livet, och böjelsen för båda finns inom varenda människa. Det är denna dualism som skapar det moraliska problem som kräver kamp för att kunna lösas.”
Ur Bruno Bettelheim: ”Sagans förtrollade värld”.

Patricio Galvez är invandrare från Chile och enligt uppgift glödande kommunist. Han är musiker, ett yrke som det är svårt att försörja sig på om man inte är kändis. Här kan vi se honom med elbasen, längst till höger, och spelkompisarna.

Patricio Galvez bor i en 1:a på 41 kvadratmeter i Kållered. Om han skulle få vårdnad eller umgängesrätt med de sju barnbarnen blir det trångbott. Jag har tidigare ställt frågor om vem som betalar hans resor, hans långvariga hotellvistelse och uppehälle, och en rad andra frågor som media inte ställer.

Mormor. Ulrika Pape (”Umm Hamza”). 47 år.

Född 23 juli 1971.

Ulrika Pape uttalar sig i en tidningsenkät 1999: ”Det bästa med Sverige är karlar!”

Nyckelpersonen i berättelsen om klanen Galvez-Gonzales-Skråmo är barnens mormor, en svensk konvertit och extrem islamist vid namn Ulrika Pape. Numera är hon 47 år, och det har runnit en del vatten under broarna sedan hon 1999 uttalade sig om svenska män i tidningsenkäten.

Liksom andra IS-terrorister skyddas hon på en mängd olika sätt, både av svenska staten och Göteborgs kommun, där hon bor. Hon har liksom flertalet andra återvändare fått skyddad identitet i flera olika namn.

I Sverige kan återvändande terrorister leva ett bekvämt liv på skattebetalarnas bekostnad. De får bostad, försörjningsstöd, skyddad identitet och skyddas också av media.

Det torde vara första gången i historien som ett land skyddar sina fiender, de som uttryckligen vill utplåna landet och döda alla ”otrogna” svenskar.

Sedan Ulrika Pape konverterade till islam 2007 kallar hon sig Umm Hamza och går klädd i heltäckande niqab. Hon lever på försörjningsstöd och har barnbidrag för de två yngsta barnen. Vilken arbetsgivare vill anställa en niqabklädd islamistisk extremist och före detta IS-terrorist? Umm Hamza har sannolikt dessutom i likhet med majoriteten IS-terrorister fått sin vistelse i IS-kalifatet finansierad med bidrag som svenska skattebetalare arbetat ihop.

Ulrika Pape eller Umm Hamza, mormor till de sju barnen Skråmo.

Som jag skrev i krönikan ”Mördarsektens barn” visar en rapport som gjorts av Försvarshögskolan på uppdrag av Finansinspektionen att nästan alla omkring 300 personer som rest från Sverige till Syrien och Irak för att ansluta sig till terrororganisationer konstant har erhållit någon form av statliga bidrag genom utbetalningar från Försäkringskassan. Vanligast är bostadsbidrag, barnbidrag, studielån, underhållsstöd och föräldrapenning.

När Ulrika Pape-Umm Hamza flyttar till Raqqa i Syrien 2014 tillsammans med sin dotter Amanda Gonzales och Amandas man Michael Skråmo har hon med sig de två yngsta av sina egna fyra barn, då i lägre skolåldern.

Till en början är häxan i sagan om Hans och Greta en renodlat angenäm modersgestalt: ”Hon tog dem båda vid handen och förde in dem. Så dukade hon fram god mat, mjölk och pannkakor med socker, äpplen och nötter. Sedan bäddade hon två sköna sängar med vita lakan. Hans och Greta lade sig i dem och trodde att de var i himlen.”
Ur Bruno Bettelheim: ”Sagans förtrollade värld”.

I det så kallade kalifatet har Umm Hamza en roll som rekryterare och äktenskapsmäklerska, en viktig kugge i ansträngningarna att kvinnorna ska föda så många barn som möjligt åt kalifatet. I den kanadensiska tv-dokumentären från CBC här nedanför avslöjas hon med att försöka värva ytterligare en hustru och barnaföderska åt sin svärson Michael Skråmo.

Det är ett tydligt exempel på hur två oförenliga tankevärldar och värderingssystem, i islam och vårt västerländska sätt att tänka, kolliderar med varandra.

Hur sjukt är det inte att värva ytterligare en fru till den man som är gift med ens egen dotter? Om Umm Hamza hade stannat kvar i ”kalifatet”, skulle hon då i enlighet med koranen ha värvat ytterligare tre fruar till sin svärson?

Ett annat exempel på Umm Hamzas sviktande omdöme är att hon tvingar sin minderåriga dotter att bära hijab. Hon bevisar ytterligare sitt usla omdöme genom att 2014 ta med sig sina två yngsta barn till en krigszon.

Av allt att döma har hon ofattbart nog fått behålla vårdnaden om de två barnen sedan hon återvänt till Sverige i slutet av 2015, trots väl dokumenterad våldsbejakande islamistisk extremism och psykisk ohälsa, som hon själv berättar om i den kanadensiska tv-dokumentären. När hon kom hem från Syrien fick hon en ”mental crash”, ett psykiskt sammanbrott.

Ing-Marie Larsson, socialtjänsten i Göteborg.

I skenet av socialtjänstens oförmåga att agera för att omhänderta Umm Hamzas barn framstår det här uttalandet av Ing-Marie Larsson, sektorchef och talesperson för socialtjänsten i Göteborg, som mycket märkligt:

”Staden och stadens socialtjänst har en god beredskap och en hög kompetens och god kunskap inför att möta och stödja personer som varit i konflikthärdar och lever med trauman, för stadens socialtjänst är det här ingen nyhet.”

Umm Hamzas roll som rekryterare i det islamistiska ”kalifatet” blir tydligt belyst i dokumentärfilmaren Martin Himels film ”Undercover in ISIS”, inspelad från mars 2015 till och med juni 2016. Efter att ha bevakat radikala islamistmiljöer i nästan 30 år bestämde han sig för att ta reda på hur IS’ rekrytering av nya anhängare går till.

För att arbetet ska lyckas måste det ske under cover, med dolda identiteter. Två påhittade personer, “Theo” och “Sara”, skapas för att infiltrera den IS-rekrytering som pågår öppet på Internet. De får snabbt kontakt med IS-rekryterare på Facebook, Tumblr och Twitter, men konversationen flyttas snart över på fora som Skype, Viber, Kik och Wickr för att undvika att bli avlyssnade av säkerhetstjänsten.

Den påhittade ”Sara”, en ung australiensisk journalist, blir snabbt kontaktad av en kvinna som kallar sig Umm Hamza och som efter några inledande frågor erbjuder sin egen svärson Michael Skråmo som make till ”Sara”. Umm Hamzas dotter Amanda, Michael Skråmos fru, uppges vara med på att han skaffar sig ytterligare en fru.

”Sara” inser efterhand att Mikael Skråmo är en del av IS’ folkmord. Den bild av honom som hon får sig tillsänd är den där han poserar med automatvapen. Som blivande make till ”Sara” är det alltså som beväpnad terrorist han vill framställa sig själv. Umm Hamza bekräftar att svärsonen har deltagit i strid men ansåg inte att han var terrorist.

Så här ville Michel Skråmo framställa sig själv när hans svärmor Umm Hamza raggade ytterligare en fru åt honom på nätet. 

Umm Hamza beskriver Skråmos egenskaper när ”Sara” frågar hur han är som person:

”Hans personlighet? Han har många. Han är positiv, glad, rolig. Ibland allvarlig. Han gillar att vara i stillhet ibland och läsa koranen. Och han är inte aggressiv.”

”Han bryr sig om muslimerna. Han är en bra man, han tar hand om allting. Om en muslim försvarar sig själv är han en terrorist, men vilka är det egentligen som attackerar de muslimska länderna?” frågar Umm Hamza retoriskt.

”Sara” pratar också själv i telefon med Michael Skråmo och spelar väl sin roll som oskuldsfull, blivande bihustru som ”älskar barn”. I samtalen hörs att Skråmo är intresserad och attraherad. Han kallar henne ”sweetheart”. Hon talar flera gånger med Skråmo, och han instruerar henne i hur hon ska ta sig till den turkiska gränsen mot Syrien och vad hon kan ta med sig och inte ta med sig.

”Sara” säger att hon är nervös. Michael Skråmo lugnar henne och förklarar hur resan ska gå till och vad som ska hända när hon kommer till staden Urfa i Turkiet, nära den syriska gränsen.

”Egentligen behöver du bara åka till den staden och så hämtar de dig där. Du kommer vara en av alla kvinnor som kommer över gränsen. De hjälper dig där. Så du behöver inte tänka på något. Du behöver bara skaffa ett turkiskt nummer och skicka det till mig när du kommer till Turkiet” säger han.

Michael Skråmo och Umm Hamza väntar på att ”Sara” ska komma, så som de har kommit överens om. Men hon åker aldrig. Det kanadensiska teamet avbryter operationen, och den påhittade ”Sara” från Australien försvinner från nätet.

När bomberna över Raqqa börjar falla lite för ofta för att det ska vara trivsamt i kalifatet lämnar Umm Hamza Syrien med sina två barn. Hon lämnar sin dotter Amanda, sin svärson Michael Skråmo och de fem små barnbarnen kvar i stridsområdet. Det är i slutet av 2015. I filmen säger hon att hon ”flydde” genom att övervaka tillfällena vid den turkiska gränsen. Ingen hade tillåtelse att lämna kalifatet.

Hon bosätter sig först i det sunnimuslimskt dominerade området Vivalla i Örebro, i närheten av den moské som är känd för sin radikaliseringsverksamhet och i likhet med Bellevue-moskén i Göteborg och Gävle Moské har levererat många jihadister till IS och andra terrorgrupper.

Ur ett långreportage om Vivalla i Expressen 4 juli 2016:

”I Vivalla kan IS-återvändare, till och med en hemkommen krigare som rullar fram i rullstol med synliga krigsskador, röra sig fritt och be i Örebro moské som vanligt.”

När reportaget publiceras har Umm Hamza flyttat från Vivalla till Göteborg. En av märkligheterna i den här historien, liksom i många andra historier, är att det alltid tycks vara problemfritt för återvändande terrorister och islamistiska extremister att få en bostad i bostadsbristens Sverige. De prioriteras före alla andra.

Magnus Sandelin, journalist och författare.

I juni 2016 lyckas jihadistexperten Magnus Sandelin (Doku) spåra upp henne och knackar på hennes dörr. Hans intervju med Umm Hamza kan ses i slutet av den kanadensiska filmen ovan. Hon försvarar fortfarande IS och säger att kalifatet var ett fantastiskt bra ställe att leva på, tryggt och rättvist. Som kvinna kände hon sig mycket tryggare och friare hos IS än i Sverige. Hos IS var det heller ingen som trakasserade henne för att hon var muslim.

”Vi satt i hennes soffa i vardagsrummet en timme. Hon hade heltäckande svart niqab på sig. I en stor fågelbur tjattrade en massa undulater. Några av Umm Hamzas yngsta barn var också där, alla hade de kommit tillbaka från IS självutropade kalifat ett halvår tidigare.

Hon var öppen och pratade på. Avsikten var inte att göra någon intervju, men den kanadensiska reportern spelade ändå in samtalet.”

”Häxan i ”Hans och Greta” straffas för sina kannibalistiska tendenser genom att stekas i ugnen. I ”Snövit” tvingas den fåfänga, svartsjuka och destruktiva drottningen att stiga i rödglödgade skor och dansa sig till döds.”
Ur Bruno Bettelheim: ”Sagans förtrollade värld”.

Magnus Sandelin pratade med Umm Hamza igen på telefon ett halvår senare, och då upprepade hon allt hon sagt. Hennes försvar för Islamiska staten var fortfarande stenhårt. I Väst var det bara en massa skrämselpropaganda, menade hon.

”Jag anslöt aldrig, jag reste bara dit. Jag vet inte ens vad det betyder att vara radikal.”

Antagligen är det för att Umm Hamza inte ens vet vad det betyder att vara radikal som hon reste till IS och arbetade som deras rekryterare.

Antagligen är det därför som hon går omkring i heltäckande niqab och tvingar sin yngsta dotter att bära hijab.

Barnen Skråmo och deras morfar Patricio Galvez. I förgrunden de femåriga tvillingflickorna som döljer sitt hår.

Antagligen är det också på grund av Umm Hamzas bristande kunskap om radikal islamism som hennes båda femåriga tvillingbarnbarn på alla bilder bär hijab, även efter sina föräldrars död.

Umm Hamza är den släkting som, bortsett från föräldrarna, har levt närmast sina barnbarn under längst tid. Hon har tveklöst haft stor påverkan på dem.

Hon ska inte tillåtas skada dem en enda dag till. Det är helt uteslutet att hon ska ha vårdnad om eller umgängesrätt med barnen.

Barnen Skråmo har, liksom alla IS-barn och alla barn som har skadats av IS, rätt att växa upp så långt från islams räckvidd som möjligt.

 

Tidigare artiklar om IS-barnen

16 mars. Mördarsektens barn

11 april. IS-barnen – ett svärdshugg rakt in i Sveriges förljugenhet

5 maj. Ansvarslös mediakampanj för att ta ”hem” IS-barnen

14 maj. Barnen Skråmo: hårresande övergrepp mot barn i djup kris

 


Tillförde den här artikeln dig någonting? Gav den dig kunskaper, tankar och insikter som du inte hade tidigare? Jag arbetar med professionell journalistik och skriver och gör podcasts om ämnen som gammelmedia inte tar upp.

Jag är tacksam om du vill stödja mitt arbete genom en donation, stor eller liten. Du kan donera på olika sätt:

Swish 073 594 52 69

Bankgiro 111-9072

Från utlandet: IBAN-nummer SE 89 9020 0000 0902 4239 4290

Swift-BIC-kod ELLFSESS

Varmt tack för din gåva!