Senaste nytt från vildmarken, 7. Frun har flyttat in med en uråldrig tvättmaskin

Sedan Shawn James tog steget att lämna civilisationen och flytta ut i den kanadensiska vildmarken för tre år sedan har han varit fullt upptagen med att bygga hus.

Från början en liten enkel stockstuga, tänkt som en tillflykt att dra sig tillbaka till ibland. Men projektet har vuxit till ett helt nytt liv, och nu har frun flyttat in.

Huset i stan som de bott i sedan 1999 är sålt. Döttrarna är vuxna och har flyttat hemifrån, och nu ska Shawn James och hans fru leva vildmarksliv tillsammans. Det som från början var hans livsdröm ska han nu dela med henne. Hur kommer de att klara att leva långt från civilisationen, utan elektricitet och andra bekvämligheter?

Hur ska de klara tvätten utan elektricitet? Lösningen är en beprövad tvättmaskin modell Ä, handvevad och i gedigen koppar. Den anländer, liksom frun, på snöskoter med en pulka på släp. Det är mer än tre timmars bilresa från den stad där de har bott i flera decennier.

Januari kan vara obönhörligt outhärdlig i Kanada, precis som i Sverige. Medan Shawn James och hans fru lagar mat på järnkaminen blåser det upp en rejäl snöstorm. Det är 33 grader kallt Celsius om man räknar in vindens kyleffekt. Men i stugan brinner elden i järnkaminen och håller dem varma.

Shawn James fyller 50 nästa gång, hans fru är ungefär lika gammal. Det här livet har han drömt om sedan han var i tonåren och byggde sin första timmerkoja. Men drömmen blev inte verklighet förrän han drabbades av finanskrisen 2009, förlorade sin finansiella plattform och paradoxalt nog fick chansen att satsa på en annan sorts liv. Han insåg hur sårbart hans liv var och bestämde sig för att leva enklare, friare och billigare och i så hög grad som möjligt försöka bli självförsörjande.

Våren 2017 satte han igång med att förverkliga vildmarksdrömmen, köpte en bit mark ute i urskogen och började bygga en liten timmerstuga med sina egna händer. De som följer honom på hans YouTube-kanal har sett hur Shawn James låter det ena huset efter det andra växa fram genom hårt arbete och endast med hjälp av enkla handverktyg.

Tittarna är som vanligt engagerade i vad som händer. En önskar att de ska vara fredade från granbarkborrar.

En annan:

”En så mysig, tom, vemodig eremitboning du hade, och så måste du förstöra den med en kvinna!”

Tvättmaskinen väcker livliga minnen hos många. De känner igen den handvevade apparat som deras morföräldrar hade för mycket länge sedan.

”Med en sådan tvättmaskin behöver du aldrig gå till ett gym!”

En tittare skriver bittert:

”Varje gång jag tog med mig min fru ut för att campa fick vi åka hem efter några dagar, för hon hatade alltihop… fast jag gjorde allt för henne, från att sätta upp tälten och lägga ut utrustningen, till att laga mat åt henne.”

Att Shawn James är starkt motiverad att leva det här livet står helt klart. Men frun? Jag tänker på deras ålder, omkring 50. De är fortfarande friska och starka och klarar än så länge de krav och påfrestningar som följer med den livsstil de har valt. Men om 20-25 år? När de är 70-75? Om någon av dem blir sjuk och behöver sjukhusvård snabbt? Vad händer när de inte längre orkar hugga och bära ved och elda? När ingen längre orkar veva den gamla tvättmaskinen? När det blir en snöstorm för mycket?

Allt handlar förstås om val. Alla som lever i en stor stad eller ett tättbebyggt samhälle vet att det också kan innebära stora påfrestningar, inte minst psykiskt. Även om man har både tvättmaskin och torktumlare och elektricitet. Det är just de nackdelarna Shawn James och hans fru har lämnat bakom sig.

”Jag hade ingen plan, jag visste bara att jag ville ha en förändring av mitt liv och började ta ett steg i taget, utan att veta i vilken riktning jag rörde mig” säger Shawn James i sin senaste video.

Tidigare inlägg i serien:

Drömmen om ett liv i vildmarken

 

Senaste nytt från vildmarken, 1

 

Senaste nytt från vildmarken, 2

 

Senaste nytt från vildmarken, 3

 

Senaste nytt från vildmarken, 4

 

Senaste nytt från vildmarken, 5

 

Senaste nytt från vildmarken, 6

 

17-åring byggde sin egen bostad

Över hela världen sprider sig försök att hitta en alternativ, friare livsstil genom ett billigare boende, en ”Tiny house-rörelse” där man gör avkall på vanliga boendekrav för att få ner kostnaderna och därmed uppnå frihet och oberoende av banker och hyresvärdar.

På YouTube finns mängder av inspirerande exempel. Ett av dem är brittiske Tom, som började bygga sin lilla bostad när han bara var 17 år. Stugan är byggd på en trailer som han fick ställa på sina morföräldrars mark. Allt virke och annat byggmaterial har han köpt eller fått begagnat och återanvänt, vilket har fått ner hans byggkostnader till 6 000 brittiska pund, cirka 74 200 svenska kronor.

Nu är Tom 20 år och har nyligen flyttat in i sin lilla bostad. Han är med all rätt stolt över vad han har byggt med sina egna händer och utan att behöva låna pengar.

 


Uppskattade du den här artikeln? Sätter du värde på fri och oberoende journalistik? Jag skriver och gör podcasts om ämnen som gammelmedia inte tar upp.

Ditt stöd behövs för att jag ska kunna fortsätta mitt arbete. Jag är tacksam om du vill stödja det jag gör genom en donation, stor eller liten. Du kan donera på olika sätt:

Swish 073 594 52 69

Bankgiro 111-9072

Från utlandet: IBAN-nummer SE 89 9020 0000 0902 4239 4290

Swift-BIC-kod ELLFSESS

Varmt tack för din gåva!