Finns det något bortom bergen? Intervjuad av Rasmus Dahlstedt

Berg och soluppgång i Hälsingland. Foto: Th. Bergman

Jag brukar konsekvent tacka nej till intervjuer, eftersom min blogg och mina poddar räcker till som uttrycksmöjligheter, och jag tycker att fokus på mig som person är ointressant. Men jag gjorde ett undantag för skådespelaren, regissören, sångaren och författaren Rasmus Dahlstedt och hans serie intervjuer på Antipodden. Jag hyser nämligen stor respekt för hans konstnärliga arbete på olika områden och litade på att han skulle ge goda förutsättningar för ett samtal.

Om Rasmus Dahlstedt skriver författaren Per Brinkemo:

”Rasmus Dahlstedt är en av våra främsta intervjuare. Han har en alldeles egen stil, på samma gång inkännande och fordrande. Rasmus oförställda nyfikenhet och sällsynta förmåga att hitta samtalets kärna får gästerna att bli sina bästa jag.”

Det blev ett samtal om journalistik, om Journalisthögskolan, om åren på Dala-Demokraten, varför jag slutade på DN, om livsdrömmar, om att stå för den man är, om att inte vara feminist, om att förlora vänner, om poeten Dan Andersson, om fattigdom, om att se sina val i ett livsperspektiv, om (S)lagen mot kärnfamiljen och om statligt subventionerade faderlösa barn och mycket mer.

Som utgångspunkt för intervjun har Rasmus Dahlstedt haft tre av mina senare poddar, publicerade både här på bloggen och på Swebb-tv: mitt Sommarprogram 2021, musikdokumentären om poeten Dan Andersson och den podd som jag valt att kalla (S)lagen mot kärnfamiljen och som går mer än hundra år tillbaka i tiden för att spåra rötterna till dagens familjepolitik.

OBSERVERA att de två musikprogram som jag berättar om i slutet av intervjun, ”Röster vi saknar – Leif ”Smoke Rings” Anderson” och ”Röster vi inte saknar – Florence Foster Jenkins och mordet på höga C” ännu inte är publicerade, eftersom kriget i Ukraina just nu slukar allt intresse och utrymme i media. Ha tålamod, de kommer!

Över alltsammans svävar den eviga frågan: finns det något bortom bergen, som Dan Andersson hävdade? Vågar vi ta reda på det eller tror vi att vi redan vet svaret?


 

Jag hoppas att mina läsare vill donera välvilligt och rikligt till Rasmus Dahlstedt.

Han har modet att vara en röst utanför den vanliga vänsterstämda kulturkören och gör ett fantastiskt fint arbete i olika sammanhang. Bland annat har han spelat rollen av Julian Assange, han spelade den politiskt korrekte Pelle Karlsson i satirserien Söders hjältar, och han har på sistone gett ut boken Dagsvärst, där han kommenterar aktuella händelser i form av satiriska dagsverser.

Rasmus Dahlstedt och hans senaste bok, ”Dagsvärst”.

Utan Rasmus Dahlstedts förnämliga och dramatiska inläsning av Dan Anderssons brev hade min musikdokumentär om poeten inte blivit vad den blev.

Här kan du donera till Rasmus:

Swish: 070-881 85 91

Paypal: rd@rasmusdahlstedt.se

https://www.paypal.me/RasmusDahlstedt

Bank: 5398-00 307 25 (SEB)

Från utlandet:

IBAN: SE2550000000053980030725

Bic: ESSESESS